Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Китайський вусач – небезпечний шкідник деревини, пакувального та рослинного матеріалу

0

Збільшення із року в рік обсягів імпорту продуктів рослинного походження, особливо з країн, мало досліджених у фітосанітарному відношенні, створюють постійну загрозу завезення на територію України нових видів шкідливих організмів. Тому важливим фактором є проведення фітосанітарної експертизи на високому рівні. Фітосанітарна експертиза є складовою частиною державної системи фітосанітарного контролю в Україні, вона являє собою систему заходів, метою яких є охорона території України від проникнення з-за кордону та поширення на території України карантинних та інших небезпечних шкідників, які можуть завдати значних збитків народному господарству України.

 Вантажі, які перетинають кордон, розміщуються на складах, тому є ймовірність потрапляння на територію України регульованих та нерегульованих шкідливих організмів з об’єктами регулювання. Одним з переліку регульованих шкідливих організмів, який може потрапити в Україну є  китайський вусач (Anoplophora chinensis).

Він пошкоджує дерева і кущі, які належать до більш ніж 40 родів, 26 родин. В Азії А.chinensis є небезпечним шкідником цитрусових садів.

Його основні рослини-живителі належать до родів: яблуня (Malus), тополя (Populus), верба (Salix), клен (Acer), вільха (Alnus), береза (Betula), каштан (Castanea), бук (Fagus), ясен (Fraxinus), горіх (Juglans), платан (Platanus), слива (Prunus), груша(Pyrus), дуб (Quercus), акація (Robinia), малина, ожина (Rubus). Цей шкідник може завдавати шкоди плодовим і декоративним деревам різного віку.

Фітосанітарні заходи:

При імпорті живців, саджанців та іншого садивного матеріалу або бонсаїв – живителів з країн розповсюдження шкідника необхідно мати підтвердження, що цей матеріал вирощений під контролем в зареєстрованих і вільних від карантинних організмів розсадниках. Особливу увагу необхідно приділяти деревині та дерев’яному пакувальному матеріалу, що має китайське походження.

Головні спеціалісти Держпродспоживслужби
по Закарпатській області
Штилиха М.І., Граб Л.М.