Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Небезпеки короткого замикання

0

Електрична енергія широко застосовується в усіх галузях народного господарства і в побуті. Кожен щодня стикається з електричним обладнанням. При недотриманні правил безпеки електрика може перетворитися з помічника в смертельного ворога.

Необхідно відзначити, що даний вид джерел запалювання менш небезпечний, ніж відкритий вогонь і, при правильній експлуатації електромережі та наявності надійних захисних пристроїв, ймовірність пожежі зводиться до нуля.
У правилах пожежної безпеки записано, що монтаж і експлуатація електромереж і обладнання повинні проводитися відповідно до вимог Правил улаштування електроустановок та Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів. А ці документи, в свою чергу, вимагають, щоб усі електротехнічні роботи проводилися спеціально навченим кваліфікованим персоналом.
Одним із небезпечних явищ при використанні електричного струму є коротке замикання.

Причини:

1. Одна з основних причин: природне старіння ізоляції.

2. Другою, більш рідкісною причиною, через яку виникає коротке замикання, може бути вода. Якщо когось заливали сусіди, він зрозуміє, про що йдеться. Електропроводка часто страждає в таких ситуаціях. Волога з’являється в розподільних коробках, руйнує шар ізоляції, призводить до короткого замикання контактів і електропроводки. Якщо відразу проблем з електропроводкою не виникло, вони можуть проявитися через якийсь період часу. Почне пропадати світло, ламатимуться розетки. Знайти несправність електропроводки в таких випадках складно, так як вона може бути прихованою. Тому знадобляться спеціальні прилади.

3. При свердлінні стін або вбиванні цвяха також слід дотримуватися обережності: якщо пошкодити дріт, це викличе коротке замикання й ураження людини струмом. Тому, перед подібними роботами в квартирі слід вивчити електричну схему.

4. Коротке замикання найчастіше пов’язане з такими явищами як навантаження і перевантаження електричного струму. Навантаження – це проходження струму по провіднику. Чим більше навантаження, тим сильніше провідник нагрівається і швидше стає непридатним. Поки температура тримається в межах норми, ізоляція справляється з навантаженням, короткого замикання не станеться.
Якщо відбувається постійний перегрів проводу, то ізоляція швидше прийде в непридатність і може статися коротке замикання. Гума зсихається і лопається, папір і пряжа обвуглюються, пластмаса плавиться.
Перевантаження – це вже ток, який викликає дуже сильне нагрівання провідника. Відповідно, чим сильніше перевантаження, тим швидше вийде з ладу ізоляція і відбудеться коротке замикання.

5. Також причиною, по якій виникло коротке замикання, може стати несправний електроприлад: таку причину легше всього знайти й усунути.
Наслідки. Що стосується наслідків, то тут все більш зрозуміло:

- вихід з ладу електроприладу, в якому відбулося коротке замикання (можливо електроприлад вже не підлягатиме ремонту);

- ураження людини не тільки електрострумом, травми можуть викликати розплавлені бризки металу та ізоляції. Після затоплення мокрі стіни довго будуть бити струмом, тому потрібно знайти й усунути місце пробою обплетення;

- найсумнішим наслідком короткого замикання є пожежа. Вона виникає, якщо автоматичний захист відсутній або вийшов з ладу. У такому випадку багаторазово збільшений струм викликає відкрите горіння проводки, що призводить до займання інших предметів.

Саме для захисту квартири і будинку від пожежі внаслідок короткого замикання рекомендується установка сучасних автоматів подвійного захисту замість старих пробок. Такі автоматичні вимикачі надійні і спрацюють, якщо виникне коротке замикання, а також у випадку тривалих перевантажень (тепловий захист).

Що робити, якщо сталося замикання електропроводки:

  1. Якщо автомат не спрацював, то його необхідно відключити самостійно. В електрощитку може бути кілька автоматичних вимикачів, тому відключайте відразу все, якщо не знаєте, який за яку лінію відповідає.
  2. У разі виникнення загоряння його необхідно негайно загасити, скориставшись підручними засобами. У підсвідомості кожної людини закладено, що вогонь потрібно гасити водою.

Запам’ятайте раз і назавжди: гасити палаючу електропроводку або електроприлад водою небезпечно для життя! Вода відноситься до струмопровідних речовин, тому є великий ризик отримання електричного удару. Якщо все в порядку, то залишається тільки чекати електрика, який відремонтує або замінить проводку.
Правила поводження під час пожежі при експлуатації електричних приладів

1) відімкни електроприлад, що загорівся, –вийми вилку з розетки, якщо ти впевнений, що провід і вилка не ушкоджені;

2) якщо небезпека такого ушкодження існує, відімкни живлення на щитку на сходовій площадці чи на рубильнику (вимикачеві) при вході до будинку (квартири). Гаси пожежу якнайшвидше, запобігаючи її поширенню;

3) на початковій стадії боротьби з пожежами, спричиненими дією електричного струму, можливе застосування вогнегасників промислового виробництва будь-якого типу, але тільки за умови, що всі електроприлади відімкнені від мережі й горить не електропроводка;

4) краї осередку пожежі засип піском, локалізуючи горіння, а потім покрий ним усю поверхню, що загорілася;

5) збий полум’я щіткою, шваброю чи мітлою, обмотаними вологою тканиною, запобігши тим самим поширенню вогню;

6) припини доступ повітря до палаючого предмета, накривши цупкою несинтетичною ковдрою чи одягом усю поверхню, що загорілася. При цьому важливо не викликати руху повітря, здатного підтримувати вогонь;

7) невеликий вогонь на підлозі загаси, затоптавши його ногами і не даючи перекинутися на штори і меблі;

8) зателефонувати за номером 101 до Служби порятунку.

Проблеми з електричною проводкою можна попередити:

Не перевантажуйте мережу одночасним включенням потужних електроприладів.

Оперативно викликайте майстра для ремонту розеток, що іскрять, і вимикачів.

Не експлуатуйте несправні електроприлади, вчасно міняйте їх або ремонтуйте.

Встановіть пристрій захисного відключення й автоматичний вимикач. Під час аварійної ситуації вони відключають електроживлення, чим забезпечують захист від короткого замикання і перевантаження.

Не ремонтуйте проводку самостійно.

Два-три рази на рік викликайте майстрів для перевірки стану розеток, вимикачів, силових груп проводів.

Перед свердлінням отворів для полиць, навісних шаф або картин стіни потрібно перевіряти на наявність проводів. Це можна зробити, перевіривши схему розведення проводів або скориставшись металошукачем.

Довіряти монтаж і ремонт електропроводки досвідченим електромонтажникам, які не пошкодять кабелі і працюватимуть відповідно до нормативів.