Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Інформація про роботу Служби у справах дітей та Комісії з питань захисту прав дитини протягом 2020 року

0

Служба у справах дітей (надалі Служба) у 2020 році працювала відповідно до покладених на неї функціональних обов’язків, пріоритетними завданнями в роботі Служби є забезпечення прав і законних інтересів дітей.

Служба здійснює захист прав дитини, забезпечує діяльність щодо усиновлення  та сімейних форм виховання, веде справи з опіки та піклування над дітьми, вирішує численні спори між батьками щодо спілкування з дитиною та визначення місця її проживання, захист житлових прав дітей, веде справи дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, тощо.

З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей працює Комісія з питань захисту прав дитини Чопської міської ради, роботу якої забезпечує служба у справах дітей, а саме: здійснює прийом громадян з питань, що потребують колегіального вирішення, збирає документи, формує справи та виносить питання на розгляд Комісії.

У звітному періоді проведено 12 засідань Комісії з питань захисту прав дитини. За результатами розгляду справ:

  • Розглянуто та прийнято 2 рішення щодо надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування
  • Розглянуто та прийнято 1 рішень щодо надання дозволу на проведення державної реєстрації речових прав на земельну ділянку дітям.
  • Розглянуто та прийнято 2 рішення щодо продовження перебування дітей в інституційних закладах.
  • Розглянуто та прийнято 5 висновків про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав.
  • Розглянуто та прийнято 19 рішень щодо захисту житлово-майнових прав дітей стосовно вчинення правочинів з нерухомим майном (приватизації, укладання договорів купівлі-продажу, іпотеки, дарування), де власникоми або користувачами майна є малолітні або неповнолітні діти.

Також впродовж 2020 року до органу опіки та піклування зверталися відносно визначення місця проживання дітей, 2 питання розглядалися на Комісії та були прийняті на засіданнях виконавчого комітету Чопської міської ради. На Комісії також розглядалися питання затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей, які опинилась у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавленої батьківського піклування, а також було розглянуто 1 питання щодо випадку насильства над дитиною.

У звітному періоді Cлужбою поставлено на первинний облік та внесено до Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС) «Діти» 2  дитини, позбавлені батьківського піклування та знято з первинного обліку 1 дитину з причини досягнення нею повноліття.

Станом на 01.01.2021 року на обліку в банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває 20 дітей, з них: 2 – дитина-сирота, 18 – позбавлені батьківського піклування. Із загальної кількості таких дітей: 7 – проживають у сім’ях опікунів, піклувальників,  6 – у закладах для дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування, 7 – у сімейних форми виховання, а саме у дитячих будинках сімейного типу.

З метою здійснення систематичного нагляду за умовами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях усиновителів, опікунів та піклувальників Службою було здійснено обстеження  cімей, в яких проживають чи проживатимуть діти зазначених категорій. Порушень прав дітей не виявлено. Під час перевірки значна увага приділялась умовам утримання та виховання дітей в сім`ях, змінам у фізичному та розумовому розвитку дітей під впливом сімейного оточення, рівню адаптованості їх у суспільстві.

В рамках реалізації Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» Служба у справах дітей вживає заходів щодо виявлення дітей, які жебракують та тривалий час проводять на вулиці без нагляду дорослих. Відповідно до затвердженого графіку спільно з представниками Ужгородського районного відділення поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Службою проводяться профілактичні рейди «Діти вулиці», «Вокзал», в ході яких перевіряються місця найбільшої концентрації дітей.

Також Служба відвідує сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою повернення дітей до навчальних закладів, виявлення дітей з якими жорстоко поводяться батьки чи дорослі, а за необхідності – влаштування дітей до закладів соціального захисту для дітей, своєчасної постановки на профілактичний облік, усунення причин і умов, внаслідок яких діти не були охоплені навчанням. На профілактичному обліку в Службі у справах дітей Чопської міської ради станом на 01.01.2021 року перебуває 3 сім’ї, що опинилися у складних життєвих обставинах, в яких виховується 7 дітей. З початку 2020 року поставлено на профілактичний облік 2 дітей, по відношенню до яких батьки ухилялись від виконання батьківських обов’язків, а знято 7 дітей з профілактичного обліку у зв’язку зі зникнення підстав для перебування на обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

На сьогодні в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення. Громадяни, які виявили бажання усиновити дитину, звертаються до Служби у справах дітей для отримання консультації та постановки їх на облік, як кандидатів в усиновителі. Впродовж 2020 року на обліку Служби перебувала 1 сімейна пара, яка бажала усиновити одну дитину віком від 1 до 8 років.

З метою підвищення ефективності в роботі з дітьми та підлітками, покращення співпраці із навчальними закладами міста проведено перевірки стану виховної роботи у 2 загальноосвітніх навчальних закладах міста Чоп.

В 2020 році працівниками органів внутрішніх справ було складено 3 протоколів за ст. 184  Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками батьківських обов’язків) та 1 протокол за ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (скоєння насилля в сім’ї чи невиконання захисного припису). Щомісячно проводились  рейди торгівельних закладів, що розташовані неподалік навчальних закладів та на території міста загалом, а також організовано та проведено просвітницько-профілактичні заходів з протидії проявів насильства та жорстокого поводження серед дітей та над ними.

Покладені на Службу обов’язки виконуються в повному обсязі, не допускаючи зривів термінів розгляду звернень та заяв громадян, виконання нормативних документів.