Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Епідемія онлайн-булінгу

0

Поки світ уражений пандемією COVID-19, існує ще одна епідемія, яка захопила наш простір – булінг та онлайн-цькування. На жаль, залякування масово поширено в навчальних закладах та потребує швидкої протидії.

За дослідженнями ЮНІСЕФ, третина молодих людей у 30 країнах світу стають жертвами онлайн-булінгу, а кожна п’ята молода людина змушена була пропускати заняття в школі через кібербулінг та насильство. На жаль, через ізоляцію та карантин, які є важливими для того, щоб стримати поширення COVID-19, діти стали проводити на 80% більше часу онлайн, разом з цим підвищились звернення щодо випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в Інтернеті збільшилась вдвічі по всьому світі і Україна не виняток.

Що треба знати про онлайн-булінг

«Кібербулінг» – це булінг із застосуванням цифрових технологій. Він може відбуватися в соціальних мережах, месенджерах, на ігрових платформах та у мобільних телефонах.

Це дії, спрямовані на залякування, провокування гніву чи приниження тих, проти кого вони спрямовані.

Особистий булінг та кібербулінг часто пов’язані між собою. Але кібербулінг залишає цифрові сліди, які можуть слугувати доказами, що дозволять зупинити цькування.

Що робити і куди звертатися

Телефон Національної дитячої лінії довіри – 116 111 або 1545 (далі обирай «3»)

Також можна звернутись до служби у справах дітей Чопської міської ТГ або до органів національної поліції за номером «102».

З грудня 2018 року в Україні почав діяти новий Закон України щодо протидії булінгу (цькування), яким введено поняття «булінг», якого в українському законодавстві раніше не було.

Законом передбачено адміністративну відповідальність за булінг – штраф або громадські роботи:

  • штраф від 850 до 1 700 гривень, якщо цькування відбулося вперше або громадські роботи від 20-ти до 40-ка годин;
  • штраф від 1700 до 3400 гривень, якщо воно повторюється впродовж року чи здійснювалось групою осіб або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин; якщо цькувала дитина, штраф виплачують батьки або опікуни;
  • якщо про випадок булінгу не повідомили в правоохоронні органи – директору навчального закладу теж доведеться заплатити штраф: від 850 до 1700 гривень або виправні роботи на термін до одного місяця.