Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У Чопі вшанували річницю бойових дій при Дебальцеві (ФОТО)

0

Сьогодні, 18 лютого, поблизу пам’ятного знаку “Вшанування учасників бойових дій на Сході України”. відбулося вшанування річниці бойових дій при Дебальцеві. В урочистих заходах взяли участь представники Чопської міської ради, апарату головнокомандуючого ЗСУ, члени НАТО, військовослужбовці збройних сил США та Канади, громадської організації “Ветерани війни та учасники бойових дій міста Чоп”, комітету допомоги солдатським матерям, дружинам і учасникам АТО, родини загиблих учасників АТО Олега Коваля та Артема Коханого, небайдужі мешканці громади.

“Можна багато чого сказати, але я хочу перш за все висловити слова вдячності усім, хто захищає територіальну цілісність України. І ми зібралися біля цього пам’ятного знаку невипадково, адже він ще багато років буде нагадувати, щоб ніхто ніколи не забував про те, що відбулося і відбувається на Україні, хто наш ворог, хто віддав своє життя за нашу свободу і незалежність. Вічна пам’ять людям, які боролися за нашу територіальну цілісність”, — відзначив у своїй промові Чопський міський голова Валерій Самардак

Також виступили рідні загиблих учасників АТО. Магдалина Коваль відзначила: “Пройшло вже 6 років, але здається, що це було зовсім недавно. І біль із нами живе. Із цим можна змиритися, але це дуже важко пережити. Родина пам’ятає кожний день із болем і живе з ним. Ми йдемо паралельно з цією втратою. Але такі заходи показують, що все-таки держава не забуває, держава згадує. Це потрібно і для молоді, і для людей, щоб пам’ятали, що це було дуже страшно”.

“Мій чоловік був прикордонником. Він загинув 6 років тому. Йому був з1 рік. Для мене, для всіх матерів і дружин загиблих дуже важлива пам’ять про наших солдатів. Доки є пам’ять про них, доти вони живі”, — зауважила Людмила Кохана.

До слова долучилася і голова комітету допомоги солдатським матерям, дружинам і учасникам АТО Катерина Вересюк: “Усі страшні події, які відбуваються у нашій країні, зв’язані з лютим місяцем. Пройшло вже 7 років із Майдану, де більша ста людей загинуло. І дуже важко згадувати тих людей, які якраз у лютому загинули в Дебальцеві. Хочу винести співчуття родинам і подяку міській раді за те, що збирають нас тут часто і не забувають про тих, хто захищає нашу державу”.

Настоятель Парафії Преображення Господнього м. Чоп отець Аттіла провів молебень за загиблими героями, які поклали свої життя за свободу, незалежність України та виступив із промовою: “Потрібно вчити дітей поважати батьків, поважати рідну неньку Україну. Вчити, що ми маємо бути об’єднані у цій державі, захищати цю державу, не дивлячись на те, що ми є різні. Хто сьогодні захищає нашу територію? Різнонаціональні, різномовні люди, але вони об’єднані одним духом — духом Батьківщини. Духом, який об’єднує всіх нас. А об’єднує всіх нас рідна Україна. І молімося за те, аби Бог дав нам пам’яті згадувати тих людей, які залишили свої життя заради нашого мирного існування, які пішли одними з перших захищати нашу Батьківщину”.

Опісля молебню присутні поклали квіти до пам’ятного знаку та запалили свічки.

“Це страшний тягар втрата рідного чи близького. Я завжди казав немає  проблеми, яка би не вирішувалася у цьому житті. Але є втрата близького, котра не може бути порівняна ні з чим у нашому житті. На сьогодні я пам’ятаю прізвище кожного військовослужбовця, який загинув, захищаючи територіальну недоторканість нашої України. І було дуже важко приходити в родину зі сумною вісткою, що вашого чоловіка чи дитини більше нема, — зазначив представник апарату головнокомандуючого ЗСУ полковник Микола Журавльов, колишній комісар Ужгородського ОМВК.

Наостанок присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих героїв України.