Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У міській раді обговорили детальний план території “Будівництво міжнародного пункту пропуску “Соломоново -Чієрна” (ФОТО, ВІДЕО)

0

Сьогодні, 16 лютого, у залі засідань Чопської міської ради відбулися громадські слухання щодо обговорення детального плану території “Будівництво міжнародного пункту пропуску “Соломоново – Чієрна”. На заході були присутні представники Чопської міської ради, депутатського корпусу, Ужгородської районної державної адміністрації.

Щодо основної мети розробки детального плану розповіла начальник відділу містобудування та архітектури Ужгородської РДА Галина Денис, зокрема, це визначення параметрів забудови та функціонального призначення земельної ділянки за межами населеного пункту, на території колишньої Соломонівської сільської ради для будівництва міжнародного автодорожнього пункту пропуску „Соломоново – Чієрна” Закарпатській митниці Держмитслужби України.

Проєкт розроблено на підставі розпорядження голови Ужгородської районної державної адміністрації від 16.11.2020 року № 359 та завдання на проєктування.

Розробник проєкту детального плану та Звіту про стратегічну екологічну оцінку – архітектор Сергій Зазулич.

Повідомлення про оприлюднення детального території, Звіту про стратегічну екологічну оцінку, дату проведення громадських обговорень було оприлюднено ще 14 січня. За цей період зауважень та пропозицій не надходило.

Про деякі параметри проєктування більш детально розповів архітектор Сергій Зазулич. Зокрема, була зауважено, що детальний план розробляється з метою виконання Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 22.12.2019 року №96, враховуючи Угоду між КМУ і Урядом Словацької Республіки про будівництво  міжнародного автодорожнього пункту пропуску „Соломоново – Чієрна”, підписаної 11.10.2007 року в Братиславі.

Міжнародний пункт пропуску автомобільного сполучення розташований за межами населеного пункту на землях колишньої Соломонівської сільської ради, а нині Чопської міської територіальної громади.

Пункт пропуску (ПП) має вантажно-пасажирський профіль транспортного потоку з цілодобовим режимом роботи. У пункті пропуску планується здійснення вантажних перевезень автотранспортними засобами вантажопідйомністю до 40,5 тонн.

Проєктна пропускна спроможність ПП становитиме:

- 9000 громадян на добу;

- 4,5 тис. легкових автомобілів на добу;

- 240 вантажних автомобілів на добу.

Крім представників прикордонної і митної служби, у пункті пропуску також планується розміщення представників інших державних контролюючих органів, що здійснюють державні види контролю на кордоні:

- СПАМ;

- екологічна інспекція;

- карантинна інспекція;

- ветеринарна інспекція.

У пункті пропуску мають діяти інші підприємства, що забезпечують його діяльність:

- приписна каса банківської установи — для надання банківських послуг;

- магазин безмитної торгівлі СП “Д’юті-Фрі Трейдінг”.

Планується будівництво:

- модуль прикордонного та митного контролю;

- ваговий комплекс вантажних автомобілів;

- головний термінал пункту пропуску;

- модуль прикордонного та митного контролю;

- металевий навіс;

- бокс поглибленого огляду транспортних засобів;

- магазин безмитної торгівлі;

- локальні очисні споруди із операторською;

- відкритий резервуар очищених стоків;

- підземні протипожежні резервуари;

- громадська вбиральня;

- артезіанська свердловина;

- водонапірна башта;

- КТП;

- допоміжний майданчик 12×12 м;

- стоянка для легкових автомобілів;

- стоянка для легкових автомобілів магазину безмитної торгівлі;

- майданчик для контейнерів з відходами.

Також було проінформовано про майбутні комунікації ПП, з якими можна детальніше ознайомитися за посиланням.

Також було наголошено, що 23 лютого у приміщенні Ужгородської РДА відбудеться містобудівна рада, напередодні якої на робочій зустрічі повторно буде обговорено ДПТ.

Наостанок присутні прийняли детальний план території за основу.

Нагадаємо, що 3 засіданні 2 сесії восьмого скликання від 29.01.2021 року було прийняте рішення “Про звернення міської ради щодо необхідності відкриття пункту пропуску на українсько – словацькому кордоні”.