Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Депутати Чопської міської ради звернулися до керівництва країни щодо необхідності відкриття пункту пропуску на українсько – словацькому кордоні (Документ)

0

У 2008 році Кабінет Міністрів України і Уряд Словацької Республіки підписали Угоду про будівництво нового автодорожнього пункту пропуску “Соломоново – Чієрна”. Для реалізації цього проєкту на 3 засіданні 2 сесії восьмого скликання від 29.01.2021 року було прийняте рішення “Про звернення міської ради щодо необхідності відкриття пункту пропуску на українсько – словацькому кордоні”.

Чопська міська територіальна громада з адміністративним центром у місті Чоп є крайньою точкою західної України, яка розташована на стику кордонів Словаччини, Угорщини та України, та на території якої знаходиться 1 (один) міжнародний пункт пропуску для автомобільного сполучення.

Враховуючи навантаження на КПП «Тиса», та наявність міжнародного автомобільного сполучення на території Чопської міської територіальної громади лише з Угорською Республікою, відкриття нового пункту пропуску дасть прямий в’їзд до Словаччини, що розвантажить черги в районі пропускного пункту «Тиса», оскільки в’їзд на територію Словацької республіки здійснюється через Угорщину та надасть можливість для створення нових робочих місць та розвитку прилеглих територій.

Зазначаємо, що між Урядом України та Урядом Словаччини підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Словацької Республіки про будівництво нового автодорожнього пункту пропуску “Соломоново – Чієрна”, затверджену Постановою Кабінетом Міністрів України № 495 (495-2008-п) від 28.05.2008 року.

Відповідно до частини 1 статті 1 цієї Угоди, про будівництво нового автодорожнього пункту пропуску «Соломоново – Чієрна», перебачено, що Сторони побудують  новий  міжнародний  автодорожній  пункт пропуску  на  спільному  українсько-словацькому державному кордоні між населеними пунктами Чієрна-над-Тисоу на території Словацької  Республіки та  Соломоново  на  території України в районі прикордонного знаку 359 Чопського прикордонного загону.

Для здійснення відкриття вищезазначеного пункту пропуску необхідно здійснити частковий ремонт автосполучення та будівництво необхідних будівель для належного функціонування органів Державної прикордонної служби України та органів Державної фіскальної служби України.

З урахуванням того, що в пункті пропуску будуть створені належні умови для здійснення контрольних процедур, це забезпечить безперебійний пропуск через державний кордон осіб і транспортних засобів в двосторонньому напрямку.

Відкриття даного міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення сприятиме розвитку міждержавних, партнерських стосунків і Словацькою Республікою, зміцненню національної безпеки у прикордонній сфері та створення ефективних механізмів протидії протиправної діяльності на кордоні.

Також це значно поглибить співпрацю між українськими та словацькими народами, підвищить авторитет України на міжнародній арені та надасть можливість для встановлення міждержавних економічних, інвестиційних, політичних, культурних, регіональних відносин, відносин співпраці та взаємодопомоги.

У разі успішної реалізації зазначеного питання буде значно посилено роль України, як надійного партнера в питаннях захисту та забезпечення безпеки спільного з Європейським Союзом державного кордону.

Додатково повідомляємо Вас, що Чопська міська рада готова взяти участь у співфінансуванні необхідних будівельних робіт та буде забезпечувати утримання необхідної інфраструктури для безперебійного функціонування міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Соломоново – Чієрна».

Враховуючи вищенаведене, Чопська міська рада звертається до Вас з проханням сприяти відкриттю на території Чопської міської територіальної громади міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення через українсько-словацький кордон в межах Чопської міської територіальної громади (Ужгородський район, Закарпатська область, Україна) та Чієрна-над-Тісоу (Требішовський округ, Кошицький край, Словаччина)”,  — йдеться у рішенні  №58.