Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулося засідання робочої групи щодо обговорення плану підготовки Стратегічного плану розвитку Чопської міської територіальної громади (ФОТО)

0

Сьогодні, 22 січня, у залі засідань Чопської міської ради відбулося засідання робочої групи щодо обговорення плану підготовки Стратегічного плану розвитку Чопської міської територіальної громади. Робоча група сформована з представників виконкому, бізнесових кіл, громадських, релігійних та молодіжних організацій, політичних партій різного спрямування, фахівців з питань планування розвитку. Склад робочої групи затверджується розпорядженням міського голови. Робоча група працює постійно на основі Положення, на засадах повної добровільності, самовідданості та безкорисливості.

Засідання розпочалося з вітального слова міського голови Валерія Самардака, який, зазначив, що у зв’язку з об’єднанням міста і сусідніх сіл у нову територіальну громаду, зі збільшенням території громади, населення та можливостей з’явилися й нові напрямки розвитку, зокрема, сільське господарства. Також виступили заступник міського голови Віктор Мікулін, керівник Офісу реформ та виконавчий директор Закарпатського регіонального відділені Асоціації міст України Олег Лукша, керівник Закарпатського офісу “U-LEAD з Європою” Микола Сюсько та експерт з розробки стратегії місцевого розвитку Програми “U-LEAD з Європою” Зеновій Сірик.

Під час засідання було зазначено, що 10 грудня 2020 року в рамках Програми “U-LEAD з Європою” наша Чопська міська територіальна громада перемогла у відборі громад для надання підтримки у розробці Стратегій розвитку. Загалом організатори отримали 183 заявки, з яких обрали 48 переможців, серед котрих і Чопська МТГ.

“Ключовими факторами успіху в цьому конкурсі були якість пропозиції, зобов’язання розпочати роботу з розробки стратегій розвитку, а також наявність відповідних напрацювань та кадрових ресурсів”, — зазначають представники міжнародної програми.

 Для чого потрібна стратегія розвитку громад?

Після свого становлення територіальні громади приділяють значну увагу розвитку інфраструктури населених пунктів: ремонту доріг, садочків, шкіл, будівель медичних закладів, інших об’єктів інфраструктури тощо. Для стимулювання спроможності ТГ цього недостатньо, потрібно не лише користуватися коштами, а й збільшувати надходження, розвивати економічний потенціал громади. Саме тому ТГ спільно з фахівцями розробляють стратегії розвитку громад.

Стратегія – це довготривалий план на 5–10 років щодо того, як має розвиватися громада у всіх сферах своєї діяльності. І цей план не залежить від того, хто керівник, яка політична влада в державі і як змінилися депутати. Тому кожний новий голова, який займає цю посаду, продовжує виконувати цей план, щоб досягнути певних результатів.

Що нам дала перемога у конкурсі ?

Нашій громаді допомагатимуть експерти «U-LEAD з Європою». Протягом року вони надаватимуть консультації онлайн, виїжджатимуть на місця. Загалом повністю будуть курувати процес написання стратегій розвитку територій від створення робочої групи до затвердження вже готового документу.

Координатор заходу Тетяна Чебан розповіла про аналіз стратегічного планування, котрий складається з підрозділів та різних напрямків, та про те, які дані потрібно буде зібрати для громади, щоб скласти повноцінний соціально економічний аналіз стратегії розвитку територіальної громади.

Також було зазначено, що у мережі Фейсбук створено групу «Стратегія розвитку Чопської міської територіальної громади» для інформування та залучення мешканців до її розробки. У  групі та на офіційному сайті Чопської розміщенні двомовні анонімні анкети в гул-формі, що допоможе сформувати бачення кожного щодо сьогоднішнього стану громади. Це розуміння дасть можливість обрати напрямок розвитку. Тож формування Стратегічного плану розвитку у такий перехідний період об’єднання сформує документ, в якому будуть зафіксовані бажання, напрямки, цілі, завдання, котрі сприятимуть сталому розвитку громади.

Зауважимо, що пілотне опитування вже пройшло понад 120 осіб.

Опитувальний лист (українська версія).