Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Чи можуть посадити у в’язницю за вчинення домашнього насильства?

0

Згідно Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017., який набув чинності у січні 2018 року, виділяють фізичне, сексуальне, психологічне та економічне насильство. За кожен з видів домашнього насильства передбачена різна відповідальність:

  • адміністративна (ст.173-2 КУпАП);
  • кримінальна (ст.126-1 Кримінального Кодексу України, деякі прояви насильства, які відбуваються в родині, у Кодексі не виділяються в окремий злочин, однак відповідальність за нього передбачена різними статтями його Особливої Частини – Розділ ІІ «Злочини проти життя і здоров’я людини», Розділ ІІІ «Злочини проти волі, честі та гідності особи» та Розділ IV «Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи», деякі статті V,VI та XII розділів);
  • цивільно-правова (відшкодування потерпілій особі завданої моральної та матеріальної шкоди).

Відповідальність за сексуальне насильство через тяжкість наслідків визначається виключно кримінальним законодавством.

Раніше за домашнє насильство була виключно адміністративна відповідальність (ст.173-2 КУпАП):

- накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до 7 діб.

11 січня 2019 року набули чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. тобто за вчинення домашнього насильства введена кримінальна відповідальність (ст.126-1 ККУ):

- громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на термін до 6-ти місяців, обмеження волі на термін до 5-ти років або позбавлення волі на термін до 2-х років.

Позбавити волі можуть за систематичне вчинення насильства та за насильство щодо дітей, особливо малолітніх.  Тож посадити до в’язниці за вчинення домашнього насильства можуть, але через рік.

Якщо такий злочин учиняється щодо одного з подружжя чи будь-якої іншої особи, з якою зловмисник має близькі або сімейні стосунки, є обтяжуючою обставиною.

Умисне невиконання обмежувальних заходів або умисне невиконання обмежувальних приписів, або умисне ухилення від проходження програми для кривдників особою, щодо якої такі заходи застосовані судом, – караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років.

Не треба боятися чи соромитися говорити про випадки жорстокої поведінки з вами та звертатися по допомогу, коли вона потрібна. Людям, які не можуть справитися зі своєю агресією, теж не варто залишатися зі своєю проблемою наодинці, варто звернутися за допомогою до психолога – у цьому немає нічого ганебного. Кривдниками не народжуються, ними стають. Головне, вчасно зрозуміти причину і мати бажання жити щасливо, адже насилля негативно впливає не лише на жертву, але і на кривдника.

Якщо Ви стали жертвою домашнього насилля, звертайтеся за допомогою до:

- Поліції – 102 (цілодобово), зокрема – спеціальна мобільна оперативна група поліції «Поліна»;

- Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Чопської міської ради – 71-23-03;

- Управління праці та соціального захисту населення Чопської міської ради – 71-28-84;

- Служби у справах дітей Чопської міської ради – 71-23-03;

- Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 116 123 (з  мобільних) та  0800500335 (зі стаціонарних та  мобільних) БЕЗКОШТОВНО.АНОНІМНО. ЦІЛОДОБОВО.КОНФІДЕНЦІЙНО