Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Нагадуємо про відповідальність хворого на коронавірус за порушення режиму самоізоляції

0

Особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції і утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають. Інфіковані коронавірусом, які перебувають на самоізоляції, не мають права відвідувати аптеки і продуктові магазини. Ці та інші зміни правил передбачені у постанові уряду України від 2 квітня 2020 року № 255.

Згідно з документом, обов’язковій самоізоляції підлягають “особи, які мали контакт із хворим на COVID-19, окрім осіб, які перебували в засобах індивідуального захисту під час виконання службових обов’язків; особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 і не потребують госпіталізації, а також особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, що забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури”.

Винятки становлять лише люди, які потребують ізоляції, але про яким немає кому попіклуватися. Таким особам дозволяється відвідувати місця торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж два кілометри від місця самоізоляції, за умови використання респіраторів або захисних масок.

За надання неправдивих відомостей про місце своєї самоізоляції, засоби зв’язку, а також за недотримання режиму самоізоляції загрожує адміністративна відповідальність (за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм загрожує штраф від 17 тисяч до 34 тисяч грн.),  а в разі порушення режиму самоізоляції, що спричинило тяжкі наслідки, зокрема, смерть третіх осіб, – кримінальна відповідальність.