Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Сімейний патронат – родина замість інтернату

0

Патронат над дитиною (сімейний патронат) – це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо).

Послуга патронату над дитиною може застосовуватися у випадках дітей, до яких належать (переважно, але не виключно):

  • діти, які з різних причин тимчасово не можуть перебувати у власній сім‘ї або ж їхні батьки та/чи особи, які їх заміняють, тимчасово не можуть піклуватись про них;
  • діти, чиї батьки та/або особи, які їх заміняють, померли та/чи пропали безвісти;
  • діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • підкинуті чи безпритульні діти;
  • новонароджені діти, від яких відмовились батьки.

У сім’ї патронатного вихователя одночасно можуть перебувати одна дитина або кілька дітей, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї, які відповідно до рішення органу опіки та піклування потребують захисту й тимчасового догляду, а їх найближче родинне оточення (напр., мати і батько) – підтримки з боку міждисциплінарної команди спеціалістів.

Зазвичай, виявлені, знайдені чи вилучені з небезпеки діти, за відсутності близьких родичів, готових тимчасово взяти дитину до себе, направляються до інституційних закладів: притулків, центрів соціально-психологічної реабілітації (ЦСПР), будинків дитини, дитячих будинків, інтернатів, які значно віддалені від місця попереднього проживання дитини, що ускладнює контакти дитини з родиною.

Послуга патронату, як воротар, дозволяє запобігти інституційному розміщенню дитини й уникнути ризиків бути недоглянутою, дає можливість дитині бути почутою, мати поруч тих дорослих, які готові професійно та толерантно пояснити що відбувається в житті дитини та її батьків, чому це сталося і що буде далі.

Головний підхід патронату – адресування тих потреб дитини, які не помічалися її біологічними батьками чи особами, які їх заміщали, забезпечення для неї люблячого сімейного середовища у період прийняття рішення щодо подальшої її долі у такий спосіб, який найкраще відповідатиме інтересам саме цієї дитини.

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та отримала відповідну рекомендацію, зі згоди всіх членів своєї сім’ї готова до розміщення під патронат дітей за місцем свого проживання і уклала з відповідним органом опіки та піклування договір про надання послуг патронату.

Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України, а також особи, чиї діти були засуджені, перебувають або перебували у конфлікті з законом.
Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Містянам, що мають намір стати патронатними вихователями необхідно звернутися до Чопського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для отримання додаткової інформації та подати відповідний пакет документів, зокрема:

  • заява;
  • копія свого паспорта та кандидата у помічники патронатного вихователя;
  • довідка про склад сім’ї (форма № 3);
  • копія трудової книжки (за наявності);
  • висновки про стан свого здоров’я та кандидата у помічники патронатного вихователя;
  • довідки від нарколога, психіатра та фтизіатра, в т.ч. і для осіб, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі;
  • довідки про відсутність судимості, в т.ч. і у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, а також дітей, за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

До процесу первинного відбору сімей – кандидатів також залучається місцева служба у справах дітей, організацію навчання за програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі забезпечує Закарпатський обласний ЦСССДМ.