Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Легалізація трудових відносин

0

Нелегальне працевлаштування та заробітну плату в «конвертах» без перебільшення можна назвати однією з найбільших на сьогодні перепон в економічному та соціальному розвитку держави.

Погоджуючись на неофіційне працевлаштування, роботодавець позбавляє вас права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, допомогу по безробіттю, гарантії на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві. При цьому, «нелегальний» працівник втрачає страховий стаж.

Частина заробітку на деяких фірмах і підприємствах виплачується нелегально, оскільки роботодавці нерідко розглядають заробітну плату як непродуктивні витрати, тому штучно стримують її ріст, ухиляються від прийняття колективних договорів.

Якщо роботодавець не платить внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» із страхового стажу найманого працівника і не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Крім цього, до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету.

Часто наймані робітники погоджуються одержувати частину оплати своєї праці «у конвертах»… Але бувають випадки, коли працівник впевнений, що за нього сплачують всі необхідні виплати, а насправді це не так.

На сьогоднішній день кожна застрахована особа, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, має можливість контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються.

Роботодавцям не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є також грубим порушенням Законів України, яке тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.

Легалізація зарплати та збільшення робочих місць не тільки вирішить проблему зайнятості населення, а й надасть додаткові кошти для вирішення соціальних та побутових проблем в країні.