Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Домашнє насильство в умовах карантину

0

Епідемія COVID-19 і справді застала зненацька усіх людей, запроваджений карантин змінив звичний спосіб життя кожного, більшою чи меншою мірою, але дана ситуація торкнулася кожного. Ситуація, яка склалася, вплинула і на проблему домашнього насильства, далеко не найкращим чином, а навпаки – сприяє її існуванню…

Всі ми очікували, що карантин нарешті закінчиться. Проте він продовжується, так, є певні послаблення карантинних заходів, але і надалі людям більшу частину часу все ж доведеться перебувати разом, і часто за умов дуже обмеженого простору квартири чи невеличкого будинку.

Проте варто пам’ятати, що сама ізоляція не є причиною домашнього насильства. Домашнє насильство не можна виправдати за жодних умов ― ані під час війни, ані під час пандемії. Карантин не створює проблему в сім’ї ― він її показує.

Звісно, найголовніше зараз – це вберегтися від захворювання короновірусу і не допустити його різкого поширення, тому ми мусимо, якщо не заради себе, то заради рідних та оточуючих, дотримуватися всіх наданих нам рекомендацій поведінки в умовах пандемії, однією з яких залишається – зменшення кількості контактів з людьми.

Але це також означає, що всім нам потрібно бути більш терплячими до своїх рідних, до їхніх недоліків, та намагатися стримувати свої гірші сторони. А недоліки і негативні риси характеру є у кожного з нас, у когось більше, в когось – менше, але вони є. До того ж для інших людей, навіть рідних, ми є іншими людьми, а не ними самими. Тут себе не завжди терпиш, що вже казати про когось! Але тепер, як ніколи, ми мусимо бути більш лояльними одне до одного. Проте варто пам’ятати, що терплячішими повинні бути обидві сторони, ніхто не має права ображати іншого і думати, що так має бути і той інший потерпить.

З метою профілактики та мінімізації загострення конфліктних ситуацій, на період карантину обом сторонам необхідно дозволяти собі відпочинок в окремій кімнаті, усамітнюватись (якщо дозволяє територія) на певний час, про що попередньо домовитись між сторонами подружжя аби скидати зайве напруження.

Наведемо декілька порад, як вберегтися від кривдника:

1. Наготові завжди має бути сформована секретна папочка або сумка з необхідними документами та певною сумою грошей, а також ліками, якщо є такі, які слід вживати регулярно. Місце знаходження такої папки не має знати агресор. В крайньому випадку, така папка може бути також у ваших близьких людей, яким ви довіряєте і за допомогою до яких у випадку насилля звертаєтесь.

2. У випадку, коли є діти, важливо навчити їх як правильно діяти в таких ситуаціях, до кого звертатись, як захистити себе.

3. Намагатись не знаходитись в приміщенні з агресором, де є гострі або небезпечні для життя предмети, наприклад, у кухні, чи у приміщенні, де мало місця для маневру, наприклад, у ванній кімнаті. Якщо ж конфлікт вже почався, постарайтесь вийти з такого приміщення. Тимчасово, зняти з шиї прикраси, які в момент конфліктів можуть бути небезпечними (наприклад, ланцюжки чи шалики на шиї).

4. У разі назрівання конфліктної ситуації на певний час можна вийти на вулицю та, наприклад, прогулятися парком, чи навіть зустрітися з другом, з яким можна поділитися проблемою, яка виникла. Пом’якшення карантинних заходів це дозволяє, але намагайтеся уникати скупчення людей та не забувайте про маски у громадських місцях.

5. Залучитись підтримкою сусідів. Оскільки умови дотримання карантину не дають змоги піти до них на деякий час, поки ситуація заспокоїться, відповідно все що вони наразі зможуть зробити – вчасно викликати поліцію.

6. Викликати поліцію 102, у якої на сьогоднішній день чи найбільше повноважень зайти до приміщення.

Отримати допомогу в разі домашнього насильства зараз можна й через низку онлайн-сервісів.

Так, із загостренням ситуації МВС запустило чат-бота з протидії домашньому насильству в додатку Telegram. Для того, щоб приєднатися до чат-боту, потрібно увійти у додаток і в пошуковій строці написати @police_helpbot.

За його допомогою можна викликати поліцію і швидку, зв’язатися зі спеціалістами безоплатної правової допомоги для юридичної консультації в онлайн-режимі. Сервіс також містить контакти інших служб допомоги й загальну інформацію про те, що таке домашнє насильство та як протидіяти цьому явищу.

Корисними можуть стати також номери телефонів «гарячих ліній»:

 – Національна гаряча  лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-005, або з мобільного 116-123 вона працює цілодобово;

- Дитяча «гаряча лінія», бо дуже багато питань виникає щодо оформлення відпусток, для того, аби забезпечити нагляд за дітьми, які перебувають на карантині. 0-800-500-225, 116-111 (з мобільного);

- Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547;

- Урядовий кол-центр 1545;

- У разі необхідності також надається правова допомога, звертатись на гарячу лінію координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103.

На гарячі лінії також можна звернутись в онлайн режимі.

У 2019 році став доступним новий онлайнкурс «Дім (не)безпеки. Освітній проект з протидії домашньому насильству» (https://nonviolence.ed-era.com), створений для боротьби з домашнім насильством. Курс потрібен передусім тому, що в нашому суспільстві існує толерантність до насильства, яка ускладнює можливість протидіяти цьому явищу. На даному курсі можна також пройти тест «Що для тебе насильство?» (https://nonviolence.ed-era.com/what-is-violence), адже часто кривдника виправдовує сама жертва.

Усі бажаючі за допомогою онлайнкурсу мають змогу отримати розуміння того, які різні форми може мати домашнє насильство, зокрема фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Тексти, лекції та ілюстрації допоможуть розібратися у причинах і наслідках, що зумовлюють насильство.

Висвітлення даного питання також можна знайти на сайті «Розірви коло» (https://rozirvykolo.org).

Насамкінець додамо, як би це не звучало, що в умовах, які тепер склалися, варто пом’якшувати кути, намагатися пом’якшити настрій кривдника, оскільки йдеться про Ваше життя. Такі дії виграють для жертви час, щоб відновити внутрішні ресурси й знайти зовнішні, але об’єктивно вони лише відтягнуть неминуче. Тому шукати шляхи виходу із ситуації домашнього насильства не тільки треба, але й є обов’язковим для нормального життя. Нагадуємо, що за вчинення домашнього насильства передбачена відповідальність: адміністративна, цивільно-правова та, в особливо тяжких випадках, – кримінальна. І навіть карантин не може бути на заваді відповідальності за свої дії.