Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Пам’ятка з догляду за пацієнтом з Сovid-19 в домашніх умовах та проведення поточної дезінфекції в осередку коронавірусної інфекції

0
  1. Пацієнта слід розмістити у добре провітрюваному приміщенні.
  2. Бажано, щоб доглядала за пацієнтом одна особа, яка не належить до осіб категорії ризику розвитку ускладнень. Відвідування пацієнта забороняються.
  3. Члени домогосподарств повинні перебувати в окремій кімнаті або, якщо це неможливо, підтримувати відстань не менше одного метра від пацієнта (наприклад, спати в окремому ліжку). Винятком може вважатися мати, що годує грудьми, вона повинна носити медичну маску, коли вона знаходиться поруч з дитиною, і ретельно дотримуватися гігієни рук перед тісним контактом з дитиною.
  4. Слід обмежити рух пацієнта та мінімізувати загальний простір (переконайтесь, що загальні приміщення (наприклад, кухня, ванна кімната) добре провітрюються (наприклад, тримайте вікна відкритими).
  5. Особа, яка проводить догляд, повинна носити медичну маску, коли знаходиться в одній кімнаті з хворим. Слід використовувати виключно одноразові маски та проводити гігієну рук після їх зняття.
  6. Слід проводити гігієну рук після будь-яких контактів із хворим або його найближчим оточенням.
  7. Для висушування рук після виконання практики миття з милом та водою рекомендовано використовувати одноразові паперові рушники. Якщо паперові рушники недоступні, слід забезпечити кожного члена домогосподарства індивідуальним тканинним рушником і замінювати їх, як тільки вони стають вологими.
    8. Слід дотримуватися респіраторної гігієни і етикету кашлю – прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання за допомогою одноразових паперових серветок, тканинних серветок (перед повторним використанням слід випрати). В разі відсутності серветок, слід чхати і кашляти в згин ліктя. Після кожного акту кашлю або чхання слід провести практику гігієни рук (миття з милом і водою або обробка спиртовмісним антисептиком).
    9. Необхідно відмовитися від багаторазового використання тканин та інших багаторазових матеріалів для гігієни рота або носа. Якщо це неможливо, відповідним чином очищуйте їх після використання (наприклад, періть хусточки, використовуючи звичайне мило або миючий засіб та воду).
    10. Слід уникати прямого незахищеного контакту з біологічними рідинами хворого – використовуйте одноразові медичні рукавички (бажано нітрилові) для проведення догляду за ротовою порожниною та при поводженні з фізіологічними випорожненнями і медичними відходами. До та після зняття медичних рукавичок слід провести практику гігієни рук.
    11. Рукавички, тканини, маски та інші відходи, які утворилися внаслідок догляду за хворим слід розміщувати в окремому контейнері (поліетиленовому пакеті) в тому ж приміщенні, в якому знаходиться хворий, до їх утилізації.
    12. Слід уникати інших видів можливого потрапляння біологічних рідин хворого або забруднених ним предметів у безпосереднє оточення здорових (наприклад, уникайте обміну зубними щітками, цигарками, спільного користування посудом і постільною білизною). Посуд після індивідуального використання необхідно мити з милом або миючим засобом та водою і використовувати повторно (викидати/утилізувати посуд не слід).
    13. Необхідно щодня очищати і дезінфікувати поверхні в найближчому оточенні хворого (наприклад, приліжкові тумбочки), звичайним побутовим мийно-дезінфікувальним засобом.
    14. Слід очищати і дезінфікувати поверхні ванної та туалету щонайменше один раз на день звичайним побутовим мийно-дезінфікувальним засобом.
    15. Прати одяг, постільну білизну, рушники для ванни та рук хворих необхідно використовуючи звичайне мило та воду. Для машинного прання рекомендовано встановлювати температурні режими 60–90°C і використовувати звичайні пральні порошки. Після прання будь-які речі слід ретельно висушити. Забруднену білизну дозволено збирати в загальний мішок для білизни. Заборонено струшувати брудну білизну. Необхідно уникати прямого контакту шкіри та одягу із забрудненою білизною.
    16. Слід використовувати одноразові медичні рукавички та одноразовий фартух (наприклад, виготовлений з целофану) при очищенні і дезінфекції поверхонь, одягу чи білизни, що забруднені біологічними рідинами хворого. До та після зняття медичних рукавичок слід провести практику гігієни рук.
    17. Особи, які мають симптоми хвороби мають залишатися вдома до тих пір, поки у них не буде доведено відсутність хвороби на підставі клінічних та/або лабораторних результатів.
    18. УВАГА! Усі члени домогосподарства вважаються контактними особами.

Окрім того, особа, що доглядає за хворим, проводить і поточну дезінфекцію в приміщенні, а саме:

- щоденне вологе прибирання приміщення, де знаходиться хворий,  з використанням засобів побутової хімії – «Білизна» або «Доместос».

 – засіб «Білизна»  використовується для вологого прибирання приміщення  із розрахунку 40-50 мл. концентрату на 1 л. води ;

  – засіб «Доместос»  для вологого прибирання  із розрахунку  4 ковпачка геля на 5 літрів води;

- вологе прибирання в приміщенні необхідно проводити при відкритих вікнах;

- при проведенні вологого прибирання в приміщеннях не повинно бути дітей !!!

- при використанні вказаних засобів необхідно працювати в гумових рукавицях, масці  та  дотримуватись  правил безпеки;

- не допускається змішування вказаних засобів з іншими хімічними речовинами ,тому що дія суміші  на організм може бути непередбачувана;

- зберігати засоби в недоступному для дітей місці;

- провітрювання приміщення хворого та кімнат інших членів сімї проводити не менше 2-3 разів на день по 15-20 хвилин;

- столовий посуд хворого після використання необхідно дезінфікувати шляхом замочування у розчині «Білизни», приготований із розрахунку 50мл. на 1 л. води впродовж 30 хвилин, або кип’ятити  протягом 15 хвилин;

- використана постільна та натільна білизна хворого збирається в окремий бак і знезаражується при  пранні в пральній машині  в режимі  при температурі води – 90 градусів;

- використані засоби гігієни (брудні серветки, засоби гігієни для жінок і т.д.): знезаражуються шляхом занурення в розчин «Білизни» із розрахунку 50мл. на 1 л води впродовж 30 хвилин;

- використаний прибиральний інвентар: ганчірки, швабри знезаражується шляхом занурення в розчин «Білизни» із розрахунку 50 мл на 1 л води  впродовж 30 хвилин.