Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Про наслідки та відповідальність громадян за неповну та недостовірну інформацію при оформленні соціальних допомог

0

Відповідно до інформації соціального інспектора Управління праці  та соціального захисту населеня при черговій перевірці особових справ отримувачів соціальної допомоги на дітей одиноким матерям знову виявлено факт надання неправдивої інформації. Повідомляємо, якщо в ході перевірки виявлено, що заявник приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права при призначенні соціальної допомоги, визначення її розміру, внаслідок чого було надмірно нарахована сума, виплата припиняється. Надмірно виплачені кошти підлягають відшкодуванню. У разі відмови повернення коштів у визначений термін, вони будуть стягнуті у судовому порядку.

Хочеться зазначити, що отримувачі державної допомоги повинні усвідомлювати, що несуть свою частку відповідальності за раціональне використання державних коштів. Заявник повинен відповідати за достовірність  наданої інформації: відомостей про доходи та майно, які вплинули або могли вплинути на встановлення права призначення соціальної допомоги та її розмір. Для призначення будь-якого виду допомоги заявник надає заяву відповідної форми, затверджену Наказом Міністерства праці та соціальної політики України в якої своїм підписом дає згоду на збір інформації про сім’ю, доходи, власність та майно, що необхідна для отримання всіх видів соціальної допомоги на які сім’я має право. Чинний Уряд взяв курс на перевірку матерів-одиначок, кількість яких за останнє десятиліття зросла в 20 разів. Тому органи соціального забезпечення зобов’язані перевірити кожну сім’ю, яка отримує таку виплату. Якщо в 2020 році виявлять факт того, що існує правопорушення, то мати отримає покарання. Воно може полягати в:

  • штрафні санкції. Розмір штрафу складе 850 грн.
  • позбавлення волі на строк до 3-х років.

Звичайно, судова практика України показує, що застосовують саме першу норму закону. Але за умови, що фіктивна «мати-одиначка» поверне всі отримані незаконним шляхом гроші.

Є вже розроблений механізм скасування соцвиплати, який поки знаходиться на стадії розгляду. Пропонується позбавляти матір-одиначку допомоги на дитину в тому випадку, якщо її дитя не відвідує школу близько 10 днів.

Алгоритм буде працювати так:

дитини немає 10 днів в школі. Працівники школи повинні повідомити в Нацполіцію.

Служба у справах дітей Нацполіціі передає інформацію до органів соцзахисту (їй на це надається три дні); протягом п’яти днів мати інформують про позбавлення виплати і з наступного місяця реально припиняють виплачувати допомогу.

Поки така ініціатива знаходиться в стадії розгляду, але дуже високий шанс того, що в 2020 році вона набуде чинності.