Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Готівку на карантин!

0

Національний банк України закликає громадян обмежити використання готівки під час розрахунків на період карантину. У світі наразі немає наукового підтвердження, що банкноти передають вірусну інфекцію COVID-19 більше, ніж такі побутові речі як ключі від квартири чи мобільний телефон. Але й немає доказів, що вони цілком безпечні. Адже гроші активніше за будь-які речі подорожують із рук в руки, за день готівка змінює десятки власників, проходить сотні рук. Тому будьте обачними і максимально переходьте на безготівкові розрахунки, безконтактні та мобільні платежі за допомогою смартфонів. У випадку використання готівки дотримуйтеся правил дезінфекції,  рекомендованих МОЗ України та ВООЗ – мийте руки або обробіть руки дезінфектором.

Зі свого боку НБУ працює в двох напрямах – зробити користування готівки безпечнішим, а безготівкові платежі – дешевшими, ніж готівкові.

Для реалізації першого напряму – НБУ постійно безкоштовно підкріплює банки готівкою. Перш за все, НБУ видає свіжу готівку із власних запасів, сформованих до поширення коронавірусної інфекції на території України. Запаси готівки Національного банку є достатніми для забезпечення потреб економіки країни.

Готівка ж, яка надходить у НБУ від комерційних банків, спочатку зберігається в окремому сховищі впродовж щонайменше 14 днів, після цього під час пакування піддається температурному шоку (160 градусів за Цельсієм).

Щодо другого напряму – безготівкових платежів – НБУ тимчасово скасував тарифи в Системі електронних платежів та продовжує працювати над зниженням вартості безготівкових розрахунків.

Тож, відправте готівку на карантин та розраховуйтеся безготівково! А за можливості сплачуйте за покупки та послуги онлайн.

Бережіть себе!