Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Види домашнього насильства. Сексуальне насильство

0

1

Сексуальне насильство –  форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності (згідно Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017 № 2229-VIII).

Дуже часто жінки говорять про сексуальне насильство, як про щось невідворотне, те, чого важко уникнути, або як можливість зменшення ще жорстокішого фізичного насильства. Часом жінка щиро дивується, коли вона починає розуміти, що чоловік не має права мати доступ до її тіла у будь-який момент часу, коли забажає. Часто жінки кажуть про те, що вперше чоловік зґвалтував її під час вагітності…

У таких випадках жінки навіть починають виправдовувати своїх кривдників, говорячи «Я ж жінка, це мій обов’язок. Якщо я в шлюбі, то я маю займатись сексом, навіть якщо мені не хочеться». З цими стереотипами потрібно боротися, ніхто не може нікого примушувати». Звісно, ніяких угод, актів, розписок тощо не передбачається, як люблять жартувати…. І свідки також не потрібні. Але головне у стосунках – відсутність примусу.

Що ж є «примусом до статевого акту»? У соцмережах поширюють ролик «Згода на секс: просто, як чай!», у якому пояснюють на прикладі чаю, що це таке.

Нагадаємо, що 11 cічня 2019 вступив в силу Закон, який вніс зміни в законодавство по запобіганню насильству стосовно жінок і домашньому насильству.

Статевий акт завжди потребував добровільної згоди (інакше це проти волі особи, тобто зґвалтування). Ці зміни уточнюють кваліфікацію злочинів в більш реалістичному контексті. Раніше термін «зґвалтування» розумівся з медико-біологічної точки зору як вагінальний секс між чоловіком та жінкою, а все інше – задоволення статевої пристрасті неприроднім способом. Як наслідок, суб‘єктом цього злочину майже завжди були чоловіки і доволі нечасто – жінки (але у формі співучасті, наприклад організатори). Це викликало безліч проблем в частині кваліфікації, розслідування, експертиз тощо та дозволяло уникати відповідальності ґвалтівникам.

З 11 січня 2019 року зґвалтуванням є будь-який секс (будь-яке проникнення вагінальне, анальне, оральне), якщо на це немає добровільної згоди особи (її не треба нотаріально посвідчувати, це робиться в будь-який спосіб, часто невербальний) (стаття 152 КК України). Якщо сексу не було, тобто проникнення в тіло особи, це може бути кваліфіковане як сексуальне насильство без згоди особи (стаття 153 КК України). Раніше – немає проникнення, немає злочину.

Що ж мається на увазі під визначенням «сексуальне насильство», окрім безпоседньо зґвалтування…?

Примушування до небажаних статевих стосунків;

  • торкання інтимних частин тіла без згоди;
  • змушення до статевого акту з іншою людиною;
  • примус до збочених форм сексу, садистських практик;
  • примус до вагітності або аборту;
  • нав’язування відвертого стилю одягу або поведінки всупереч бажанню людини;
  • примушування спостерігати за статевими актами між іншими людьми;
  • примушування до участі у створенні чи перегляді порнографічних матеріалів.

Ознаки сексуального насильства над дитиною:

  • таємність;
  • надмірна зацікавленість чи обізнаність у сексуальній темі та предметах, що з нею пов’язані;
  • надмірний прояв уваги до всього, що пов’язане з сексуальною темою;
  • побоювання певної людини чи члена сім’ї;
  • надмірна піддатливість;
  • агресія;
  • біль при сечовипусканні;
  • ускладнення при ходьбі чи сидінні;
  • нетримання сечі;
  • анальний чи вагінальний свербіж, висипи, синці, кровотечі, біль.

З позиції доказування все як раніше – заява, експертиза, суд, але жертви злочинів проти статевої свободи отримали більше захисту.

Хоча, навіть не зважаючи на це, жінкам довести склад злочину вчинення сексуального домашнього насильства досить складно. До того ж сексуальне насилля як щодо дітей (дорослі, як правило, через сором, що може відчувати дитина, спонукають її до таємності і мовчання), так і щодо дорослих (через сором, який зазвичай відчувають вони) є найменш відкритим видом насилля.

Тому, дорогі жінки, поважайте себе: помітивши негативні нотки у стосунках з чоловіком, приділіть їм увагу, не залишайте все напризволяще. Пам’ятайте, що перш за все Ви – людина, як і Ваш чоловік, Ви теж маєте свої бажання і чоловік хоче цього чи ні, а мусить їх поважати. Ніхто не каже, відсторонитися від чоловіка, бо вам і так добре, оскільки жінкам часто сексуальна близькість менш важлива, ніж чоловікам. У стосунках між чоловіком і жінкою секс відіграє важливу роль, проте у кожного є право в певні моменти не хотіти такої близькості, і кожна сторона повинна поважати це право, як чоловік, так і жінка (є випадки сексуального насильства і жінок над чоловіками, хоча вони набагато рідші). Якщо ж Ви постійно не хочете такої близькості, то це не Ваш чоловік. І в такому випадку або змініть ставлення до чоловіка, або ж, як би це не звучало, змініть чоловіка… Але в ніякому разі не дозволяйте себе принижувати. Нічим добрим це не закінчиться. Будь-яку проблему легше попередити, чим боротися з нею.