Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Інформація про роботу спостережної комісії Чопської міської ради за 2019 рік

0

При Чопській міській раді діє Спостережна комісія, утворена на підставі рішення виконавчого комітету Чопської міської ради від 25.07.2019 року № 209 «Про створення спостережної комісії». Спостережна комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, Кримінально-виконавчим кодексом України, Законами України  «Про місцеві державні адміністрації»,  «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі, або позбавлення волі на певний строк», Положенням про спостережні комісії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 р. № 429  (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16.05.2017 р. № 294), та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до законодавства основними завданнями Комісії є:

- організація громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання;

- сприяння органам і установам виконання покарань у виправленні і ресоціалізації засуджених та створенні належних умов для їх дотримання, залучення до цієї діяльності громадських організацій, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян;

- організація виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання; надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Основною формою роботи Комісії є її засідання. Так, у 2019 році було проведено 3 засідання комісії. Розглядались питання щодо:

  • зняття з обліку осіб умовно-достроково звільнених по закінченню терміну, затверджувався план роботи на рік.
  • про результати здійснення моніторингу взаємодії Чопського міського ЦСССДМ та Ужгородського МРВ філії ДУ Центр Пробації в Закарпатській області за результатами роботи протягом 2019 року;
  • про результати проведення спільних профілактично-виховних заходів з умовно-засудженими молодими особами та важливість надання соціальних послуг сім’ям, в яких проживають неповнолітні, що перебувають на обліку в Ужгородському МРВ філії ДУ Центра Пробації та ЧМЦСССДМ;
  • про сприяння у працевлаштуванні особам, засудженим до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.
  • про надання спеціалістами Чопського міського ЦСССДМ соціальних послуг особам, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.
  • діяльність установ, навчальних закладів міста з виховної та профілактичної роботи з молоддю та дітьми.

Спостережною комісією також обговорювався порядок взаємодії із забезпечення організації виховної, інформаційно-роз’яснювальної роботи з особами, які звільняються з місць позбавлення, або обмеження волі, та надання допомоги в соціальній адаптації засудженим після звільнення, відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 03.04.2018 №947/467/609/280 «Про затвердження порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

На виконання ст. 5 Закону України “Про зайнятість населення” щодо бронювання місць для осіб, звільнених з місць відбування покарань, які потребують соціального захисту, спостережна комісія співпрацює із районним центром зайнятості.

Протягом звітного періоду на обліку перебувало 26 умовно-засуджених, із яких 6 осіб знято з обліку, з них:  у зв’язку з закінченням терміну покарання – 5 осіб та одну особу –  у зв’язку зі смертю.

Інформація про осіб, умовно-засуджених від відбування покарання, які проживають на території міста, вчасно поновлюється та опрацьовується по мірі надходження матеріалів до комісії. Облік осіб умовно-достроково звільнених від відбування покарання відповідно до Положення ведеться на підставі інформації органів та установ виконання покарань.

При постановці осіб на облік комісії проводяться бесіди з кожним із звільнених від відбування покарання щодо наявності паспорта громадянина України, місця реєстрації та наявності фактичного місця для проживання, родинних зв’язків. Надається довідкова інформація про установи, до яких можна звернутись за допомогою у вирішенні питань проживання, працевлаштування та соціальної адаптації.

Членами спостережної комісії проводяться інформаційні та просвітницько-профілактичні бесіди для осіб, які перебувають на обліку комісії з метою боротьби зі  шкідливими звичками, формування відповідального ставлення до оточуючих,  ведення здорового способу життя.