Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Інформація про роботу Чопського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом 2019 року

0

Чопський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі – Центр) – це спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах  та потребують сторонньої допомоги.

Основними принципами діяльності центру є законність, дотримання і захист прав людини, системність, доступність, конфіденційність, відповідальність за дотримання етичних та правових норм під час надання допомоги.

Відповідно до покладених на Центр функціональних обов’язків та завдань, протягом 2019 року соціальна робота була спрямована на раннє виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах (далі – СЖО) та надання своєчасної комплексної допомоги.

Задля ефективної роботи із сім’ями та особами, які потребують сторонньої допомоги, Чопський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді співпрацює з управлінням праці та соціального захисту населення Чопської міської ради, Закарпатським обласним центром зайнятості, Ужгородським районним центром зайнятості, службою у справах дітей Чопської міської ради, адміністрацією навчальних та дошкільних закладів міської ради, Центром надання адміністративних послуг, з фахівцями Ужгородського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, закладами охорони здоров’я та Ужгородським міськрайонним відділом з питань пробації.

Відповідно до Закону України “Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю” з метою проведення ґрунтовної роботи ведеться облік сімей та осіб, які опинилися в СЖО. Інформація про них надходить із державних установ (служби у справах дітей,  медичних та навчальних закладів, управління праці та соціального захисту населення тощо), недержавних організацій, а також особисто від громадян.

З метою надання ефективних соціальних послуг Центр активно співпрацює з Закарпатською благодійною організацією «Берег» та іншими волонтерами.

Центром надавалися соціальні послуги, відповідні індивідуальним потребам містян: соціально-економічні, юридичні, соціально-педагогічні, психологічні, соціально-медичні, інформаційні.

Фахівцями Центру шляхом візитів у сім’ї та спілкування з клієнтами проводилася оцінка визначення індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг. На основі оцінки, згідно Державних стандартів, проводилася індивідуальна робота із сім’ями з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями, малозабезпеченими, умовно-засудженими та учасниками АТО. Також проводилася  індивідуальна робота з неповнолітніми, учнівською молоддю, соціально-незахищеними дітьми та молоддю.

Центром також систематично проводилася інформаційно-просвітницька робота серед населення, спрямована на профілактику девіантної поведінки, велася групова робота просвітницького та профілактичного характеру з дітьми шкільного віку, молоддю та дорослими відповідних категорій

Заходи були спрямовані на  інформування з питань профілактики вживання та поширення наркотиків; протидію торгівлі людьми; попередження скоєння правопорушень; домашнього насильства, профілактика ВІЛ/ СНІДу, булінґу. Також спеціалістами Центру постійно проводилася робота з популяризації та впровадження в суспільство сімейних форм виховання.

Окрім вищезгаданого, фахівці центру постійно приймають участь у семінарах-навчаннях, організованих Закарпатським обласним ЦСССДМ та іншими організаціями.

Всього кількість сімей, з якими протягом 2019 року велася соціальна робота – 106. З них, охоплено соціальними послугами – 76.

Інформація щодо  результатів роботи з сім’ями (особами) у 2019 році

Загальна чисельність сімей (осіб), охоплених соціальними послугами -106; із них, кількість сімей (осіб), яким у результаті наданих соціальних послуг задоволено потреби щодо:

  • психологічної допомоги – 74
  • юридичної допомоги – 7
  • працевлаштування – 1
  • влаштування до закладів освіти – 3
  • організації лікування – 3
  • організації оздоровлення – 7
  • щодо вирішення житлово-побутових проблем, у т.ч. поліпшення житлових умов – 6
  • налагодження зв’язків з членами родини, громадою – 35
  • отримання/ відновлення реєстрації за місцем проживання/ перебування – 7
  • гуманітарної допомоги – 68
  • сприяння в оформленні/відновленні документів, у т.ч. для призначення соціальних виплат – 10

Направлено до закладів: соціального обслуговування – 2; системи охорони здоров’я – 7; соціального захисту -7; мережі недержавного сектора – 1;

Категорії отримувачів соціальних послуг протягом 2019 року:

- одинокі матері – 18 сімей ,

- постраждалі від збройних конфліктів – 7,

- у т.ч. сім’ї учасників АТО – 5,

- сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства – 1,

- сім’ї, члени яких перебувають / перебували у конфлікті з законом – 9,

- сім’ї, де є алко/наркозалежні члени родини – 7,

- сім’ї, де один чи кілька членів мають інвалідність – 7,

- у т.ч. к-сть дітей, які мають інвалідність – 0,

- сім’ї опікунів / піклувальників – 1,

- особи, яким призначена державна допомога при народженні дитини – 6,

- сім’ї ромської національності – 17,

- особи похилого віку – 4.

Чисельність отримувачів послуг, роботу з якими завершено упродовж року – 10 сімей/осіб, з них: СЖО подолано – 8 сімей, СЖО мінімізовано – 35 сімей.