Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Інформація про роботу відділу охорони здоров’я протягом 2018 року

0

Основними завданнями відділу охорони здоров’я є:

- забезпечення реалізації державної та місцевої політики в галузі охорони здоров’я;

- прогнозування розвитку мережі закладів охорони здоров’я для нормативного забезпечення населення медико-санітарною допомогою;

- здійснення заходів,  спрямованих на  запобігання інфекційним захворюванням, епідеміям і на їх ліквідацію;

- організація надання медико-санітарної допомоги населенню.

- забезпечення виконання актів законодавства в галузі охорони здоров’я, державних стандартів, критеріїв та вимог, спрямованих на збереження навколишнього природного середовища і санітарно-епідемічного благополуччя населення, а також додержання нормативів професійної діяльності в галузі охорони здоров’я, вимог Державної   фармакопеї,   стандартів   медичного   обслуговування, медичних матеріалів і технологій.

У 2018 році для надання мешканцям Чопа первинної медичної допомоги було створене комунальне некомерційне підприємство «Чопський центр первинної медико-санітарної допомоги», до штату якого увійшли сімейні лікарі, терапевти та педіатри. За рахунок коштів місцевого бюджету  для лікарів закуплені комп’ютерне та серверне обладнання для ведення електронного реєстру пацієнтів в медичну інформаційну систему України, ксерокси та створена локальна інтернет-мережа. Відділом охорони здоров’я було ініційоване питання про закупівлю ліцензій на програмне медичне забезпечення для сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів та реєстратури. При наявності даних програм вже в 2019 році можна ввести електронні рецепти, лікарняні листки непрацездатності та електронні медичні картки, що є одною з медичних реформ в Україні. Завдяки підтримці місцевої влади та праці медичних працівників, КНП «Чопський центр первинної медико-санітарної допомоги» перший в Закарпатській області заключив угоду із Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Дана угода дала можливість збільшити в рази заробітну плату лікарів, медсестрам і молодшому медичному персоналу та покращити умови надання населенню первинної медичної допомоги. Для надання мешканцям міста медичної допомоги на дому місто передало центру автомобіль в безоплатне користування.

У 2018 році відділом охорони здоров’я був розроблений проект рішення про перетворення шляхом реорганізації комунального закладу «Чопська міська лікарня» в комунальне некомерційне підприємство. Цей важливий крок дасть можливість в майбутньому заключити угоду із НСЗУ, отримувати високу заробітну плату, доступність надання вторинної медичної допомоги населенню міста.

З метою покращення матеріально-технічної бази в комунальному закладі Чопської міської ради «Чопська міська лікарня» за кошти місцевого бюджету був відремонтований вузол водопостачання даного закладу. Для безперебійного забезпечення водою лікарні встановлені баки та сучасний насос з електронним регулятором тиску. Для хірургічного кабінету був закуплений ректоскоп з оптиковолоконним кабелем. Для УЗІ кабінету – сучасна ултразвукова система з кардіодатчиком та лінійним датчиком для дослідження брюшної черевини.

Значна увага приділяється пільговому контингенту населення. У місті працюють Державні програми «Доступні ліки» та реімбурсацію вартості інсулінів, які безкоштовно забезпечують ліками хворих на сердечно-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет. Відділом охорони здоров’я були розроблені місцеві медичні програми, а саме:

  • Програма забезпечення медикаментами, виробами медичного призначення і проведення безкоштовного зубопротезування ветеранів війни та пільгової категорії населення області на 2017-2021 роки;
  • Програма Цукровий діабет на 2018 рік, за допомогою якої інсулінозалежні хворі міста були забезпечені безкоштовно необхідними лікарськими препаратами;
  • Для забезпечення ліками хворих, які знаходяться на амбулаторному лікуванні, була розроблена Програма медичного забезпечення мешканців    м. Чоп у разі амбулаторного  лікування на 2018-2019 роки.

З метою покращення надання інфекційної та протитуберкульозної допомоги населенню міста розроблені програми «Програма протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами  в місті Чоп на 2017-2021 роки» та «Міська соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки».