Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Патронат – особливий вид працевлаштування

0

Зазвичай, виявлені, знайдені чи вилучені з небезпеки діти, за відсутності близьких родичів, готових тимчасово взяти дитину до себе, направляються до інституційних закладів: притулків, центрів соціально-психологічної реабілітації, будинків дитини, дитячих будинків, інтернатів, де діти, як правило, залишаються досить довго, а інколи і до повноліття.

Патронат над дитиною (сімейний патронат) – комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин та/або у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (усиновлення, влаштування до прийомної сім’ї, ДБСТ, під опіку тощо).

Послуга патронату дозволяє запобігти інституційному розміщенню дитини й уникнути ризиків бути недоглянутою, дає можливість бути почутою, мати поруч дорослих, які готові професійно та толерантно пояснити що відбувається в її житті, чому це сталося і що буде далі, тим самим убезпечити її від ще однієї психологічної травми.

Часто тимчасовими вихованцями патронатних сімей стають діти, які потребують нагальної та невідступної уваги, знайдені на вулиці, місцезнаходження чиїх батьків невідоме, діти з особливими потребами, діти, які пережили травму чи втрату близької людини, мають уповільнення в розвитку, як результат недбалого ставлення своїх батьків.

Головний підхід патронату – забезпечення люблячого сімейного середовища на час вирішення подальшої долі дитини.

Патронат – повноцінно оплачувана робота. Розмір оплати за послугу патронату прирівняний до 5 прожиткових мінімумів працездатної особи (станом на 2019 рік це трохи більше 10-ти тисяч гривень на місяць); крім цього вихователь отримує соціальні виплати на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку (це приблизно до 3,5 тисяч гривень на дитину до шести років та до 4,2 тисячі гривень на дитину від шести до вісімнадцяти років).

За додатковою інформацією просимо звертатися до Чопського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Чоп, вул. Залізнична, 1 або за номером телефону 71-23-03.