Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Із учнями загальноосвітніх шкіл проведено бесіди про проблему домашнього насильства та булінгу (ФОТО)

0

У межах Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”, яка розпочалася у цей понеділок та триватиме до 10 грудня поточного року, із учнями 10-11 класів ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 (26.11.2019.) та ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 імені Іштвана Сечені (28.11.2019.) представниками відділів та управлінь Чопської міської ради були проведені бесіди про проблему домашнього насильства та булінгу.

Фахівець із соціальної роботи Чопського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Юлія Макар роз’яснила юнакам та дівчатам, що таке домашнє насильство, як його розрізнити, на які види поділяється та куди можна звернутися за допомогою у випадку, якщо вони стали жертвою чи свідком його здійснення (уповноважені підрозділи органів Національної поліції України; центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; управління соціального захисту населення; служби у справах дітей).

Провідний спеціаліст Управління праці та соціального захисту населення Ганна Наумчук запропонувала гру “Так, це правда/Ні, це міф”, заохочуючи всіх присутніх взяти участь в обговоренні проблеми домашнього насильства. Учні активно висловлювали свою думку з тих чи інших тверджень про цей вид насильства. Деякі відповіді були настільки точними, що можна зробити висновок про високий рівень їхньої обізнаності в цьому питанні.

Після обговорення начальник Служби у справах дітей Діана Глусь розповіла школярам про ще один вид насильства – булінг. Вона роз’яснила, що означає цей термін, який є відносно новим, проте з явищем якого багато хто стикається, які є його види та підвиди, звернула увагу на відсоток дітей в Україні, які постраждали від цькування (за дослідженнями ЮНІСЕФ).

Діти переглянули відеоролик на тему “Що таке булінг, передбачена відповідальність за його здійснення”, після якого спеціаліст  Служби у справах дітей Алла Антонова наголосила на персональній відповідальності булерів за скоєні протиправні діяння, можливості та необхідності звертатися за допомогою до вчителів, поліції, соціальних служб,  у разі, якщо хтось зазнає цькування чи стане свідком його здійснення.

Також серед учнів проведено анонімне анкетування на предмет наявності булінгу у школах; роздані буклети “Скажи насильству СТОП”, “Протидія домашньому насильству. Терміновий заборонний та обмежувальний припис” (Міністерство юстиції України), “Як протидіяти домашньому насильству?” (Міністерство юстиції України);  наголошено, що звернення з приводу насилля може бути й анонімним.

Допомогу в організації заходів у ЗОШ №1 надала заступник директора з виховної роботи Тетяна Кметик. У ЗОШ №2 імені Іштвана Сечені до проведених заходів долучилася практичний психолог Тюнде Молнар.