Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Види домашнього насильства. Економічне насильство

0

Види домашнього насильства:

1

Продовжуємо тему «Види домашнього насильства». Про психологічне – найбільш поширене, мова уже заходила. Тепер розглянемо наступний його  вид – економічне, наявність якого легше довести, проте теж, на жаль, доволі складно…

Економічне насильство розглядається, як:
Економічне насильство
 — форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

- повне вилучення або обмеження коштів;

- контроль надходжень та “жорстке дозування” фінансових витрат.

Мається на увазі не розподіл фінансів сім’ї за взаємною згодою, не взаємний контроль подружжя за витрачанням коштів на потреби сім’ї, а контроль, часто жорстокий та принизливий, з боку однієї особи по відношенню до інших членів родини – дружини, дітей, батьків похилого віку…

Часто чоловік забороняє працювати чи навчатися під приводом того, що він може самостійно забезпечити сім’ю, але лише для того, щоб потім насадити жорсткий контроль за витратами членів сім’ї, які не працюють. Позбавлення коштів, жорсткий контроль за витратами – зазвичай, йде від єдиних «годувальників» у родині. Вони вважають, що це їхнє право фінансово карати і заохочувати інших членів родини. Проте може бути і така ситуація, коли жінка повністю контролює сімейний бюджет, і вся заробітна плата іде виключно до цього бюджету, критично обмежуюючи кошти на особисті витрати чоловіка.

Ці дії є психологічним та економічним насильством і можуть перерости у фізичне насильство.

У такому випадку варто серйозно поговорити з партнером. Скажіть що така поведінка для вас неприйнятна, переходить межі, і ви не будете з цим миритися. Якщо ви промовчите, людина буде думати, що нічого страшного не сталося, і ви стерпите це знову.

Такі дії можуть заподіяти не тільки шкоду фізичному чи психічному здоров’ю, а навіть призвести до смерті постраждалого.

Ознаки людей, які потерпають від домашнього економічного насилля:

1. Через брак грошей члени родини можуть не доїдати і навіть голодувати. Або ж навпаки мати надмірну вагу, через те що мають доступ тільки до нездорової їжі.

2. Про жорстокий контроль за витратами свідчить те, що члени родини не можуть купити собі теплий одяг і змушені вдягатися не за погодою, тоді як «годувальник» вдягається адекватно погоді.

3. Коли людина не може нормально харчуватися, отримувати медичну допомогу, постійно знаходиться у стані стресу – вона є схильною до високою втомлюваності, хворобливості, інфекційних захворювань, необґрунтованої тривоги, відчаю, безсоння, втрати апетиту. Так економічне насильство призводить до фізичних наслідків.

4. У гострих випадках, щоб отримати хоча б якийсь дохід, людина змушена вдатися до жебрацтва. Діти можуть втекти з дому.

Будь-яке насильство може призвести до розладу психічного здоров’я. У дітей в подальшому це може викликати порушення та уповільнення загального розвитку.

За економічне насильство, як і за будь-який вид насильства, передбачене покарання, воно може бути навіть кримінальним.

Міра покарання залежить від наявності обтяжуючих обставин. Це повторне вчинення, особлива жорстокість, алкогольне або наркотичне сп’яніння. Або ж якщо насильство скоєне щодо вагітної жінки, людини похилого віку або з інвалідністю, малолітньої дитини або у її присутності.