Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Розпочався місячник добровільної здачі зброї

0

Шановні мешканці Чопа!

З метою протидії незаконному розповсюдженню зброї, боєприпасів та вибухових матеріалів, а також з метою недопущення злочинів, пов’язаних із застосуванням вогнепальної чи іншої холодної зброї з 1 по 30 жовтня 2019 року стартує місячник добровільної здачі зброї. Упродовж цього періоду громадяни, які мають нелегальну зброю (вогнепальну, холодну), боєприпаси, спеціальні засоби, вибухові речовини, можуть легально позбутися цих небезпечних предметів.

Нагадаємо, що у відповідності до ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу України незаконне носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових боєприпасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Також, згідно ч. 2 ст. 263 КК України незаконне носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї – карається штрафом до 850 гривень, або громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин, або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі до 3 років.

Згідно ст. 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення громадянами порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам або продажу вогнепальної (гладко ствольної), холодної чи пневматичної зброї  тягне за собою накладення штрафу на суму від 119 до 170 гривень, з конфіскацією зброї або без такої.

Натомість, згідно ч. 3 ст. 263 КК України звільняється від кримінальної та адміністративної відповідальності (ст. 190 КУпАП) особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої. Таким чином, при добровільній здачі незареєстрованої зброї власник звільняється від відповідальності та отримує можливість її законно зареєструвати на себе або на своїх родичів.

З будь-яких питань, що стосуються здачі зброї, відповіді можна отримати у працівника з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Ужгородського РВП Ужгородського ВП Головного управління Національної поліції в Закарпатській області за адресою: с. Оноківці, вул. Головна, 55, тел. (03122) 63-86-81, 739-789, 066-624-46-90.                                                                                                            

                                                                                                                        Ужгородське РВП