Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Дитячий будинок сімейного типу — шанс на створення повноцінної сім’ї за підтримки держави

0

Найкраще середовище для життя й розвитку дитини – сім’я. Дитина має зростати в сімейному оточенні, в атмосфері любові, уваги та довіри, тому що лише таким чином повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку та успішної соціалізації.

На жаль, обділені в цьому діти, відчуваючи свою неповноцінність і беззахисність, часто зневіряються у справедливості суспільства та сенсі подальшого життя. Тому ми, дорослі,  зі свого боку маємо докласти максимум зусиль для того, щоб не допустити втрати віри, любові та надії у дітей, яким не пощастило з біологічними батьками.

Наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт. Це прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

          Дитина в ДБСТ зберігає статус сироти або позбавленої батьківського піклування та користується всіма відповідними пільгами; перебуває у ДБСТ до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі — до його закінчення, але не пізніше досягнення нею 23-річного віку.

          Орган, що ухвалив рішення про створення дитячого будинку сімейного типу, позачергово надає батькам-вихователям індивідуальний житловий будинок або багатокімнатну квартиру, у разі наявності, за нормами, встановленими законодавством. Користування наданим житловим приміщенням здійснюється в порядку, встановленому законодавством для користування службовими приміщеннями.

          За згодою сторін угоди дитячому будинку сімейного типу може надаватися у користування земельна ділянка для ведення садівництва та городництва поблизу, де розташований будинок, а також транспортний засіб.

          Різні питання матеріального та фінансового забезпечення дитячого будинку сімейного типу (проведення у разі потреби поточного або капітального ремонту житла тощо) вирішуються органом, який прийняв рішення про його створення.

         Фінансування дитячого будинку сімейного типу відбувається з державного бюджету. Розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, за вихованцями зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги.

            Місцеві відділи у  справах  сім’ї  та  молоді  за  участю
об’єднань   громадян,   професійних   спілок  щороку  забезпечують
безкоштовне оздоровлення вихованців.
Вихованці, які   за    медичними    показаннями    потребують
санаторно-курортного  лікування,   забезпечуються   путівками   до
санаторіїв.

         Кандидати у прийомні батьки та батьки-вихователі проходять навчання в Закарпатському обласному ЦСССДМ. Центр соціальних служб здійснює соціальне супроводження ПС і ДБСТ та надає всебічну, в т. ч. і морально-психологічну підтримку.

         Для створення прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу звертайтеся до Чопського міського центру соціальних служб за адресою вул. Залізнична, 1, кабінет 4, або за телефоном 71-23-03, також можете надіслати листа на електронну пошту chopmcsssdm@gmail.com.