Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Що таке Наставництво?

0

Сьогодні майже 106 000 українських дітей проживають в інтернатах. З них тільки 8% мають статус (сироти та діти, позбавлені батьківського піклування) для усиновлення чи піклування – влаштування в сім’ю. Всі інші вихованці інтернатів (92%) — батьківські діти, які не можуть бути усиновлені або влаштовані в нові сім’ї.

Серед 8% дітей, які юридично мають шанс на сімейну форму влаштування більшість не потрапляють в сім’ю, так як діти вже підлітки, або мають особливі потреби, діагнози, інвалідність.

Саме тому, Наставництво актуально майже для всіх 106 000 дітей із закладів — статусних і не статусних (крім тих, кого планують найближчим часом влаштувати в сім’ю). Кожному з них життєво необхідна підтримка одного дорослого друга!

Виходячи з інтернату, 90% випускників не готові до самостійного життя. 50% вчиняють злочин, 20% стають бездомними, 15% здійснюють спробу самогубства і лише 1% дітей здобувають вищу освіту.

Вони часто падають на дно соціуму і стають для нього загрозою. У дорослому житті вихованці інтернатів схильні до ранніх статевих стосунків / вагітності, скоєння злочинів, спроб самогубства, алкоголізму та наркоманії.  Їх діти часто також потрапляють в інституційні установи – до інтернатних закладів.

Хто розірве це замкнене коло?

Завдяки державі і спонсорам незахищені діти мають продукти, одяг і дах над головою. Але у них немає того, що не купиш за гроші – близької людини, яка могла би навчити елементарним навичкам життя: приготувати їжу, економити кошти, оформити документи, влаштуватися на роботу – це очевидні речі для нас і невідомі для дітей.

Концерти, цукерки або зошити не можуть замінити дитині індивідуальної людської підтримки. Місток до реального світу – ось що йому потрібно.

З 2009 року, завдяки проекту Наставництва ГО «Одна надія» і партнерам, більше 1300 осіб в Україні стали Наставниками і значущими друзями для дітей з інтернатів.

Завдяки Наставнику дитина отримує шанс на нову, щасливу долю, не ту, яка уготована йому за статистикою!

Кожен Наставник обов’язково проходить навчання і підписує Договір про наставництво, тому Наставництво — це впорядкована професійне волонтерство.

Наставники допомагають дітям відчувати себе особистістю, визначити інтереси і здібності дитини, вибрати професію, придбати моральні цінності, вчать робити вибір, вирішувати повсякденні проблеми і спілкуватися з людьми.

6 жовтня 2016 року Президент України підписав Закон про наставництво, відтепер Наставництво – офіційна законна форма допомоги дитині в установі.

4 липня 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив Положення про наставництво, за яким можуть працювати всі Центри соціальних служб для сімей, дітей та молоді в Україні.

Завдяки цим подіям Наставництво може масштабуватися в регіонах, щоб досягти головної мети – надати кожній дитині з інтерната Наставника, якого вона потребує.

За даними організації «Вig brothers big sisters» (USA) діти, які регулярно зустрічаються зі своїми наставниками:

  • Менше схильні до зловживання алкоголем на: 27%
  • Менше схильні до вживання наркотиків на: 46%
  • Більш здатні вступити до університету на: 55%
  • Частіше беруть участь у волонтерській діяльності на: 78%
  • Більш зацікавлені в тому, щоб стати Наставниками на: 90%
  • Частіше готові займати лідерські позиції на: 100%

Більше інформації можна знайти на сайті організатора проекту «Одна надія» http://onehope.com.ua, із законодавчим підґрунтям проекту можна ознайомитися за посиланнями https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/465-2017-%D0%BF.

Якщо ви зацікавлені проектом, маєте намір стати другом і допомогти дитині отримати шанс на повноцінне доросле життя звертайтеся до Чопського міського центру соціальних служб у справах дітей, сім’ї та молоді за адресою: вул. Залізнична, 1 (електронна адреса: chopmcsssdm@gmail.com; тел. 71-23-03)