Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Яка небезпека спалювання сухої трави?

0

Щорічно, восени рятувальникам доводиться боротися зі зростаючою кількістю підпалів сухої трави, листя та інших рослинних залишків. Люди не дотримуються вимог пожежної безпеки при поводженні з вогнем на присадибних ділянках, дачах та лісопаркових зонах і, як наслідок, виникають пожежі, що завдають чимало шкоди та призводять до негативних наслідків.

Випадки неконтрольованого горіння виникають неподалік лісових масивів, поблизу житлових та господарських будівель і, навіть, АЗС. Виникає загроза знищення матеріальних цінностей, загибелі людей, свійських та диких тварин.

Якщо горить суха рослинність на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза: дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною замикання ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для промисловості, цілих населених пунктів та регіонів.

Вогняна стихія не лише поглинає все живе на своєму шляху. З димом у повітря потрапляє безліч отруйних та шкідливих для людини речовин. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави завдає шкоду природі – призводить до руйнації верхнього ґрунтово-рослинного покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

Дим від вогнищ, особливо в туманні дні, може утворювати смог і надовго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти дорожньо-транспортних пригод. Вогонь, який швидко розповсюджується в суху погоду, може набути загрозливих розмірів, переходячи в лісові та торф’яні пожежі.