Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

У міській раді відбувся круглий стіл “Нагальні питання здійснення медико-соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій та їх родин” (ФОТО)

0

Учора, 20 березня, у Чопській міській раді пройшов круглий стіл “Нагальні питання здійснення медико-соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій та їх родин”. На заході були присутні представники міської ради та обласної державної адміністрації, поліції, громадських організацій, учасники АТО та сім’ї загиблих воїнів, священнослужитель.

Розпочав захід міський голова Валерій Самардак, котрий висловив подяку очільнику Закарпатської ОДА Геннадію Москалю за сприяння у проведенні такого спільного засідання. Також перед присутніми виступив заступник Міністра оборони України (2014-2015 рр.), голова ГО УБД та ВСС “Борись!!!” Петро Мехед, котрий зауважив що такі круглі столи щодо реабілітації учасників бойових дій та їх родин будуть проводитися по всій Україні, а розпочинаються з Закарпаття й Чопа безпосередньо.

Долучився до заходу й військовий капелан отець Дмитро Присяжний, який провів проповідь та молебень.

Заступник начальника Департаменту соціального захисту населення – начальник управління державних допомог та соціальної підтримки населення Закарпатської обласної державної адміністрації Наталія Омелянюк розповіла про те, як на державному та обласному рівні проводиться реабілітація військових, котрі повернулися з зони АТО, та членів їхніх родин.

Про основні проблеми, з якими стикаються члени громадських організацій “Української асоціації інвалідів АТО в Закарпатській області” та Асоціації людей з порушенням опорно-рухового апарату, розказали керівники ГО Вячеслав Харченко та Лизанець Олександр.

Своїм досвідом щодо підтримки та допомоги учасникам АТО в адаптації  та реабілітації після повернення до звичного життя поділилися заступник голови ГО УБД та ВСС “Борись!!!” Оксана Мазур і голова її Львівського осередку Олег Застріжний. Разом із тим про проблеми, з якими довелося зіткнутися, розповіла сестра загиблого воїна Оксана Біровчак.

Представник поліції у Закарпатській області розповів про те, що силові структури також намагаються усіляко сприяти адаптації та реабілітації учасників АТО.

Також у ході дискусії учасники круглого столу обговорили можливі шляхи усунення існуючих на сьогодні проблем та прийняли наступні рекомендації:

  1. Рекомендувати керівникам соціальних служб Закарпатської ОДА спільно з обласним військовим комісаріатом провести перевірку з метою створення реального реєстру учасників бойових дій, які продовжують військову службу та тих, хто повернувся в “мирний соціум краю”.
  2. Рекомендувати керівникам соціальних служб Закарпатської ОДА створити районні мобільні групи соціально-психологічної реабілітації (адаптації) учасників бойових дій та членів сімей загиблих воїнів (у складі: психолог, юрист, лікар, представник громадської організації учасників АТО) для з’ясування та пошуку можливості вирішення проблемних питань соціальної адаптації кожного учасника бойових дій та членів сімей загиблих воїнів.
  3. Рекомендувати керівництву Закарпатської ОДА провести робочу нараду з залученням представників громадських організацій учасників АТО та людей з інвалідністю з питання створення комплексної програми працевлаштування учасників АТО та людей з інвалідністю.
  4. Порушити клопотання перед органами державної влади щодо фінансування заходів по завершенню створення обласного спортивного центру інвалідів (м. Ужгород, вул. Тихого 13 б).

Після завершення круглого столу проведена окрема зустріч представників Громадської організацій учасників бойових дій та ветеранів силових структур “Борись!!!” з міським головою Валерієм Самардаком, під час якої було домовлено про започаткування в травні 2019 року пілотного проекту на базі Чопської міської ради – “Тренінг для спеціалістів-психологів соціальних служб районів з питань надання соціально психологічної допомоги учасникам бойових дій та їхнім родинам, сім’ям загиблих військовослужбовців”.