Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Міжнародний і Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом

0

З метою інформування населення з питань профілактики і лікування туберкульозу (16.03-16.04) проходить Всеукраїнський місячник боротьби з туберкульозом під гаслом «Знайти. Лікувати. Вилікувати кожного»,

З 1993 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала туберкульоз глобальною проблемою і ухвалила рішення щорічно у квітні проводити місячники боротьби з цією хворобою. Ще через два роки ВООЗ проголосила про епідемію туберкульозу в Україні.

З цього часу пройшло більше двадцяти років, але ситуація по захворюваності на туберкульоз не поліпшується.

За даними ВОЗ близько 1,7 млн. чол. у всьому світі інфіковано мікобактеріями туберкульозу. Щорічно від цієї інфекції вмирає близько 3 млн. чоловік, не дивлячись на те, що для лікування хворих існують ефективні ліки. В Україні щорічно виявляють близько 30 тисяч хворих активними формами туберкульозу. Ще біля 14 тисяч осіб страждають бацилярними формами туберкульозу і протягом тривалого часу виділяють мікобактерії. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним. . Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне. Сучасна медицина має у розпорядженні ефективні лікувально-профілактичні засоби боротьби з туберкульозом, але Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу (МРТБ),  тобто туберкульозу  стійкого до  протитуберкульозних препаратів.

Проблема з цією недугою також залишається надзвичайно актуальною як  в області так  і в нашому місті та потребують мобілізації зусиль усього суспільства та усіх верств населення. За підсумками 2018 року в м.Чоп  зареєстровано 8 випадків вперше виявленого туберкульозу органів дихання, що становить 89,8 на 100 тис.нас. при середньо обласному показнику 58,68, а в цілому  по державі – 46,69.Показник захворюваності у місті перевищує середньо обласний в 1,5 рази. Три  випадки захворювання  зареєстровано серед дитячого населення міста. Показник захворюваності серед дитячого населення у місті -33,6  перевищує середній по області – 8,5 в чотири рази..Рівень захворюваності на туберкульоз із виділенням мікобактерій (заразні форми) серед населення м.Чоп  склав 44,9, що на 7,7% вище показника по області – 41,72.

 Значна частина хворих на туберкульоз – це звичайні громадяни України, серед яких і лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти тощо. Тобто в умовах напруженої епідеміологічної ситуації з туберкульозом захворіти може кожен не залежно від соціального статусу і рівня статку. Тому має бути настороженість щодо туберкульозу як у загального населення, так і у медичних працівників.

Туберкульоз – це інфекційне (заразне) захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (Mykobacterium tuberculosis). Найчастіше цього збудника називають бацилою або паличкою Коха, на честь науковця, який відкрив її у 1882 р.

Туберкульоз передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз у більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо.

Туберкульозом заражаються при вдиханні повітря, в якому є збудник захворювання – мікобактерія туберкульозу.

Цей мікроорганізм є стійким до навколишнього середовища. Мікобактерія туберкульозу не боїться холоду і нетривалого впливу високих температур. Вона довгиий час зберігається у навколишньому середовищі: у пилу, ґрунті, снігу, льоді. Легко потрапляє в організм людини, проте, частіше не викликає захворювання, а вступає в “мирні” відносини з імунною системою організму, яка контролює її перебування в організмі. В “мирних” стосунках з людиною паличка Коха знаходиться в “сплячому” стані в організмах у більшості інфікованих осіб, проте, захворювання не розвивається протягом життя. Лише у 10 % осіб, які інфікувалися паличкою Коха, розвивається захворювання.

Це, насамперед, особи з ослабленою імунною системою внаслідок багатьох захворювань. В першу чергу, ВІЛ-інфекція, яка вражає імунну систему, а також інші хвороби, які значно її ослаблюють: цукровий діабет, захворювання, при яких людина повинна приймати препарати, які пригнічують імунну систему.

Крім зазначених категорій осіб, що мають підвищений ризик до цієї хвороби, на туберкульоз, можуть захворіти особи, в яких імунна система зазнала ослаблення через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні, зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном тощо.

На туберкульоз можуть захворіти навіть особи з міцним імунітетом при масивному попаданні збудника захворювання в організм. Такі ситуації зазвичай виникають при близькому контакті з хворою на активний туберкульоз людиною через кашель, чхання, при розмові або попаданні в організм великої кількості повітря, яке заражене мікобактерією туберкульозу. Зараження може відбутися в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де перебуває або перебувала хвора на туберкульоз людина, у громадському транспорті, в магазині, кінотеатрі та будь-яких громадських приміщеннях з великим скупченням людей.

Пам’ятайте, що на відкритому просторі ризик зараження туберкульозом менший, ніж у закритому приміщенні!!!

Симптоми туберкульозу

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання і в неї спостерігається:

кашель, що триває понад 2-3 тижні;

рясне потовиділення вночі;

слабкість;

безпричинна втрата ваги;

підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.

В деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

Будьте на сторожі свого здоров’я та здоров’я свої дітей та близьких!

Туберкульоз – це не вирок! Туберкульоз виліковний! Тому, за наявності хоча б декількох із перерахованих симптомів, Ви маєте звернутися до сімейного  лікаря для обстеження на туберкульоз. Важливо своєчасно встановити діагноз та розпочати лікування. Це дає великі шанси на одужання.

Пам’ятайте!!! Щоб виявити туберкульоз на ранніх стадіях і успішно його вилікувати існують кілька методів діагностики: у дітей це реакція Манту, яка проводиться дітям до 14 років, флюорографічне обстеження, яке проводиться всьому населенню починаючи з підліткового віку, мікроскопія мокротиння і рентгенографія для уточнення діагнозу.Ці методи інформативні і безпечні для здоров’я.