Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Відбулося засідання міської координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми (ФОТО)

0

Учора, 11 березня, у залі засідань Чопської міської ради відбулося засідання міської координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

У засіданні взяли участь: Ряшко М.В. – заступник голови ради (начальник Управління праці і соціального захисту населення Чопської міської ради); Наумчук Г.В. – секретар ради (провідний спеціаліст Управління праці і соціального захисту населення Чопської міської ради); Лугова М.О. – член ради (начальник управління освіти, культури, молоді і спорту Чопської міської ради); Темнікова А.О. – член ради (в.о. директора Чопського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді); Антонова А.В. – член ради (спеціаліст 1 категорії Служби у справах дітей Чопської міської ради); Попович Ю.М. – член ради (старший дільничний офіцер поліції сектору превенції, лейтенант поліції Ужгородського районного відділення поліції Ужгородського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Закарпатській області)

           Порядок денний:

1. Підведення підсумків роботи за І квартал 2019 року.
2. Обговорення подальшого плану дій.

1. Під час обговорення питання начальником УПСЗН Чопської міської ради Ряшко М.В. було наголошено, що станом на сьогодні та вже впродовж тривалого часу (починаючи з ІІ півріччя 2016 року) надходить виключно звітна щоквартальна інформація, проте це прості цифри, які не мають підтвердження персональними даними. Не зважаючи на постійні запити управління про необхідність інформування суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, не пізніше однієї доби (згідно ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству») про виявлені факти домашнього насильства.

У той самий час є вимоги щодо створення окремого сімейного місця перебування для постраждалих осіб та утворенні при ЦСССДМ мобільної бригади соціально-економічної допомоги особам, які постраждали від насильства, котрі недоцільно створювати там, де немає домашнього насильства, яке разом із тим відповідно до щоквартальної звітної інформації органів поліції, на жаль, присутнє у місті. Тобто наразі немає змоги соціальним службам оперативно реагувати на випадки домашнього насильства.

Зі слів старшого дільничного офіцера поліції сектору превенції, лейтенанта поліції Ужгородського РВП Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області Поповича Ю.М., дільничі офіцери поліції виїжджають на ті виклики, які відбулися у межах нормованого робочого дня. На виклики у нічний час та вихідні дні виїжджають групи швидкого реагування, до яких у нього доступ відсутній. До того ж справа скеровується в суд, котрий вирішує відбулося саме домашнє насильство чи інший вид злочину, не зважаючи на те, що протокол про адміністративне правопорушення складається на підставі ст.173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». Тож органи поліції можуть надати інформацію виключно про кількість складених протоколів на підставі цієї статті, а не про факт саме домашнього насильства. Також він повідомив, що протягом 2019 року ним було складено один протокол з посиланням на с.173-2 КУпАП про вчинення домашнього насильства в м.Чоп, яке відбулося 28.02.2019 року.

В.о. директора Чопського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Темнікова А.О. та  спеціаліст 1 категорії Служби у справах дітей Чопської міської ради Антонова А.В. повідомили, що до них заяви про вчинення домашнього насильства в м.Чоп не надходили, власне як і до УПСЗН Чопської міської ради.

 2. Затверджено подальший план дій у 2019 році:

ІІ квартал – Розгляд координаційною радою питання протидії торгівлі людьми; інформування населення про можливість отримання різних видів допомоги постраждалим від торгівлі людьми.

ІІІ квартал – Питання гендерної рівності; проведення інформаційної кампанії серед населення про рівну чоловіків і жінок у суспільстві.

ІV квартал – Проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Підведення підсумків роботи за 2019 рік.