Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Корпус Миру США пропонує запрошувати добровольців в громади та організації

0

Корпус Миру США повідомляє про можливість запросити добровольця, який працює за проектом «Молодіжний розвиток», у вашу громаду.

Корпус миру США є американською урядовою організацією, що вже понад 55 років скеровує волонтерів для реалізації програм технічної допомоги у сферах освіти, розвитку бізнесу, захисту навколишнього середовища, сільського господарства та охорони здоров’я у більш ніж 140 країнах світу. Така співпраця дозволяє волонтерам та громадам, що їх приймають, краще пізнати одне одного, обмінятись інформацією про культуру, мову та побут колег, а відтак зблизити країни, залучені до співпраці.

В Україні Корпус миру США працює з травня 1992 року, коли тодішні Президенти України та Сполучених Штатів Америки Леонід Кравчук та Джордж Буш-Старший підписали двосторонню угоду про партнерство в рамках програм Корпусу миру США.

Корпус миру США тісно співпрацює з Міністерством молоді та спорту України, Міністерством регіональної політики України, Міністерством освіти і науки України, обласними та районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, а також організаціями громадянського суспільства. Проекти Корпусу миру США в Україні зареєстровані в Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України.

Фінансування діяльності Корпусу миру США здійснюється за рішенням Конгресу Сполучених Штатів з бюджету Федерального Уряду Сполучених Штатів і забезпечується за рахунок податків, сплачених громадянами США.

На сьогодні три групи волонтерів Корпусу миру США в Україні працюють за трьома напрямками: проект «Молодіжний розвиток», проект «Розвиток громад» та проект «Викладання англійської мови як іноземної».

Про проект «Молодіжний розвиток»

Метою Проекту “Молодіжний розвиток” є краща підготовка дітей та молоді до участі у соціальному та економічному житті сучасної України через залучення у проекти і заходи, що націлені на розвиток навичок, пов’язаних з фізичним та емоційним здоров’ям, переходом до самостійності та професійної діяльності, а також виховання активної громадянської позиції.

Задля реалізації цих цілей, американських волонтерів скеровують для дворічної служби у навчальних закладах, закладах позашкільної освіти, відділах у справах молоді та спорту, молодіжних центрах, центрах соціальних служб та молодіжних організаціях. Деякими прикладами такої роботи можуть бути наступні заходи:

  1. Розвиток навичок здорового способу життя:
  •  Робота клубів та гуртків;
  • тренінги та акції на тему особистого здоров’я, запобігання вживанню наркотичних речовин, зловживанню алкоголем;
  • первинна профілактика ВІЛ/СНІД;
  • спорт та змістовне дозвілля як здорові альтернативи ризикованій поведінці;
  • спортивні табори;
  • менторство;
  • спільне проведення уроків «Основи здоров’я»;
  • виховні години на теми здорового способу життя;
  • розвиток життєвих навичок пов’язаних з емоційним здоров’ям (самооцінка, повага і толерантність, вміння спілкуватись, розв’язання конфліктів).
  1. Підготовка молоді до самостійності та світу професії:
  •  Тренінги націлені на розвиток життєвих навичок пов’язаних з плануванням кар’єри (критичне мислення, планування майбутнього);
  • пошук інформації про роботу та умови її отримання, написання та подача резюме, співбесіда, та ін.;
  • молодіжне працевлаштування, фінансова грамотність;
  • навички підприємництва;
  • навички використання інформаційних технологій, соціальних мереж;
  • англомовні гуртки, допомога вчителю англійської мови під час уроків (до 4 годин на тиждень).
  1. Виховання активної громадянської позиції:
  • Робота клубів, таборів, та тренінги з лідерства;
  • пропагування волонтерства як дієвого засобу вирішення соціальних та громадських проблем;
  • клуби журналістики;
  • заходи з запобігання насильству;
  • дискусійні та дебатні клуби;
  • організація екологічних та інших громадських заходів;
  • гендерна рівність, тощо.

Про навантаження волонтера

Скерований для роботи у громаді волонтер буде працювати у Вашій організації як основній приймаючій. Основною приймаючою організацією може бути: навчальний заклад, громадська офіційно зареєстрована організація, центр надання послуг сім’ям та молоді, департаменти та відділи у справах молоді, молодіжні центри (різної форми підпорядкування та організації). Така співпраця передбачає також визначення кола організацій-партнерів, відповідно до того пріоритету, який для себе обере приймаюча організація. Так, якщо організацію заявника цікавить співпраця з волонтером за напрямком «молодіжне працевлаштування», серед найвірогідніших організацій-партнерів могли б бути молодіжний центр праці (чи інший молодіжний центр), центр соціальних служб, центр зайнятості, управління молоді та спорту, тощо. Роботі в основній організації доброволець присвячує не менше 50% свого робочого часу; решту часу можна присвятити співпраці з партнерами. Відтак, інформація, що ви її включите до анкети, матиме значну вагу під час прийняття рішення про розподіл волонтера до вашої організації.

Волонтери Корпусу миру не співпрацюють із прибутковими організаціями.

 Про волонтерів

Волонтери Корпусу миру – люди різного віку, що прибули з різних куточків США, свідомо обравши Україну місцем служби. Після приїзду до України та перед розподілом до місць призначення всі добровольці проходять інтенсивний 3-місячний курс вивчення української або російської мови, вивчають українську культуру та навчальні методики, а також знайомляться з особливостями професійної діяльності та життя в Україні. Розподіл волонтерів відбувається відповідно очікувань та специфіки організацій, що запросили волонтера, а також його/її компетенцій. Волонтери дізнаються про місця розподілу під час тренінгу.

 Про побут

Після приїзду до місця призначення та впродовж перших 3 місяців служби в громадах волонтери проживатимуть у родинах, які Ви визначите спільно з працівниками Корпусу миру. Після закінчення цього адаптаційного періоду, можливий переїзд до окремого помешкання.

Добровольці працюватимуть в українських громадах безкоштовно. Корпус миру виплачує добровольцям щомісячну стипендію та покриває витрати на їх медичне обслуговування.

Якщо Ваша організація, учбовий заклад чи установа бажає запросити добровольця для дворічної роботи за проектом «Молодіжний розвиток», заповніть, будь-ласка, анкету і надішліть її до Корпусу миру за адресою:

Корпус Миру США в Україні

Проект “Молодіжний розвиток”

а/с 204, м. Київ, 01032

 або email: nbykova@peacecorps.gov