Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Робота Чопського міського Будинку культури впродовж 2018 року

0

Упродовж останніх декількох років Чопський міський Будинок культури радує мешканців міста організацією різноманітних концертів та заходів. Зокрема, 2018 рік для артистів БК розпочався з коляди для працівників організацій і установ міста, а на Старий Новий рік був проведений І фестиваль колядок та вертепів «Колядуймо разом». Також упродовж січня 2018 року організовано відзначення 99-ї річниці Дня Соборності України. А в лютому ансамблі та колективи міського Будинку культури пісенними та танцювальними номерами привітали військовослужбовців з 72-ю річницею Чопського прикордонного загону.

Виконавцями культурного закладу було проведено заходи з нагоди вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У червні своє 30-річчя відзначив клуб ветеранів м. Чоп і працівники БК підготували гарну концертну програму під назвою «Поки серце б’ється і душа горить».

Для мешканців нашого міста, колективів дитячого садка та шкіл стало вже традиційним проведення низки заходів, присвячених Міжнародному дню захисту дітей, на яких були представлені всі види мистецтва, ігри, забави.

Державне свято – День Конституції – «Ми віримо в майбутнє твоє, Україно», радо відзначали як діти, так і дорослі  піснями  «Українка», «Моя країна», окрасою концерту став новостворений вокальний ансамбль «Талісман» з піснею «Потічок карпатський», а пісня «Україна моя» (сл..М.Салай. муз.В.Сентипал) стала фінальною і виконали її всі учасники урочистого заходу.

Була також організована тематична виставка майстрині Оксани Волос, її роботи приємно здивували жителів міста своїми колоритними барвами. Як завжди порадували глядачів і «народні аматорські колективи»: клуб східного танцю «Наргіс» та хореографічний ансамбль «Арабеск», учасники гуртка «Художнє слово та конферанс» продекламували  твори В.Симоненка «Людина», «Я – українка».

Спеціалісти Будинку культури працюють у тісному контакті з управлінням освіти, культури, молоді і спорту, міською радою, школами, дитячим садком. Знайомлять учасників з історією рідного краю, з народними традиціями, звичаями, обрядами. Діти беруть активну участь у змістовному та організованому відпочинку громади міста. На високому рівні пройшло урочисте зібрання, присвячене Дню Державного Прапору України «Державний Прапор – прапор-дивоцвіт!» за участю всіх установ міста  та військовослужбовців.

Із метою гідного відзначення 26-ї річниці проголошення Незалежності України, консолідації українського суспільства навколо ідеї захисту та зміцнення державності, гідного вшанування подвигу борців за свободу та незалежність України учасниками художньої самодіяльності було поставлено урочисто-святкове дійство «Україна свята моя земля!». Зал підтримував солістів, які вітали своїми піснями про Україну, – Олександру Пірошенко з піснею «Україно моя», Ігора Михайлечка  з піснею  «Україна». Щиро аплодували хореографічному ансамблю «Арабеск», які виконали хореографічну  композицію «Весна», танці «Карічка», «Вітерець». І завершили  концертну програму ансамбль студії сучасної естрадної пісні «Феєрверк» з піснею «Пісня солов’їна».

Незабутнім святом із веселим дійством атракціонів, смачним бограчем, гарним виступом своїх та запрошених артистів з міста м. Київ, м. Свіднік, м. Перечин, м.Ужгород та Ужгородського району проходила 737-ма річниця Чопа. Свято вдалося. Ще довго люди згадували веселі гуляння.

5 грудня вітали учасників АТО та волонтерів міста. Слова найкращих побажань адресували для всіх колективи МБК, ДМШ та міський  голова Самардак В.В. і нагороджували  всіх подяками з нагоди свята.

До Дня Святого Миколая та відкриття головної ялинки міста була підготована театралізована програма з іграми, а учасниками цієї події  стали не тільки всі дійові персонажі разом з Святим Миколаєм, а й юні глядачі, які були присутніми на площі. Радощам не було меж.

У культурному закладі діє художня рада, на засіданнях якої обговорюються плани організацій та проведення культурно-масових заходів, виставок декоративно-ужиткового мистецтва, участі колективів у фестивалях та конкурсах, які проходять у Закарпатській області та за її межами.

Вихованці МБК були учасники у наступних заходах:

- обласного фестивалю коляд і  вертепів «Коляда в старому селі 2018» в  м. Ужгород (січень);

- І міжнародного гастрономічного колядницького фестивалю «Василя» в м. Ужгород (січень);

- ІІ фольклорного фестивалю-конкурс «Різдвяна зіронька» в м. Свіднік, Словаччина (січень);

- І фестивалю коляд та вертепів «Колядуймо разом» в м. Чоп (січень);

- Всеукраїнського дитячо-юнацького фестивалю естрадної пісні «Різдвяна зіронька» в м. Мукачево (січень);

- V міжнародного фестивалю дитячої та юнацької творчості «Весняний бал» в м. Ужгород (березень);

- ІX фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле» в м. Хуст (березень);

- Міжнародного Дню танцю в м. Ужгород (квітень);

- фестивалю народної творчості «Березнянський ярмарок» у м. Малий Березний (липень)

- святкового концерту до Дня незалежності України в с. Соломоново (серпень);

- фестивалю пирогів у м. Пудгородь Кошіцького самоврядного краю (серпень);

- Міжнародного фестивалю-конкурсу східного танцю Orient sharm 2018 у м. Луцьк (листопад);

- Благодійного фестивалю «Подаруй дитині свято» в м. Ужгород (грудень).

У Будинку культури надається методична та консультативна допомога у формі хореографічних та вокальних майстер-класів, для керівників гуртків ДНЗ, ЗОШ І-ІІІ ступенів та всіх бажаючих. Надаються послуги з надання початкової мистецької освіти у формі гурткової роботи. Проводиться робота над створенням умов для збереження та розвитку традиційного народного мистецтва, угорського мистецтва і народних художніх промислів всіх національних меншин, які проживають на території міста. Організовуються постійні культурно-мистецькі акції для виступів колективів художньої самодіяльності Будинку культури (участь у конкурсах, фестивалях, звітні та тематичні концерти та інше), виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

На базі Чопського будинку культури вдало функціонують 11 гуртків, в тому числі і любительських  об’єднать та клубів за інтересами. У 15 групах задіяні 164 учасники віком від 6 до 65 років.

Театральний жанр

У міському Будинку культури працює 2 гуртки театрального жанру: драматичний гурток, у репертуарі якого головним чином невеликі одноактні п’єси та інші види так званих малих форм мистецтва та художнього слова та конферансу. У виставах театрів-мініатюр, поряд з драматургією – скетчами, одноактними комедіями, інсценізованою прозою, присутні монологи, фейлетони, пісеньки. Більше того, самі малі драматичні форми є дуже естрадними, відкритими внутрішніми монологами з глядачем. Упродовж 2018 року в культурному закладі були підготовлені естрадна шоу-програма «Одного разу на Хелоуін», а до Дня Святого Миколая на урочисте відкриття міської ялинки були поставлені дитячі новорічні вистави «Пригоди у зимовому лісі», «Чарівні сніговики», новорічні щедрування.

Наразі в драматичному гуртку займається 6 вихованців, а в гуртку конферансу та художнього слова –  5.

Хореографічний жанр

Будинок культури  має двох фахівців, керівників «народних аматорських  колективів» –  Ковач Т.І. та Загорну Т.І. Ансамбль «Арабеск» щоразу радує виконанням композицій «Абракадабра», «Кіс-кіс», «Бабки Йожки», «Симфонія весни», поліським танцем, закарпатською карічкою, а  колектив клубу східного танцю «Наргіс» низкою арабських та індійських танців. Зараз у двох хореографічних колективах займається 110 учасників, з них – 88 дітей.

Вокально-хоровий жанр

Вокальний ансамбль «Феєрверк» завжди дарує радість, позитивну енергетику, добрий настрій своїми рухливими піснями «Квітка», «Прагни до мрії», «Українка», «Веселіться люди», циклом новорічно-різдвяних пісень і колядок: «Старий рік минає», «На столі свята вечеря», «Коляда понад світом лунає», «Пісня про Новий рік»… Вони не тільки співають, а ще й рухаються, підтанцьовують, що придає їх ансамблю особливу привабливість. Заслуговує на увагу також молодший  вокальний ансамбль «Чупа чупс», який також бере участь у концертних програмах. Пісні «З Новим роком», «Дівчинка зоря», «А зима сипле сніг лапатий», «Закарпатські коломийки», «Йде січове військо» «Україна», «Ой у полі, полі» приносять слухачам багато задоволення і позитивних емоцій. Цього року при Будинку культури почали займатися ще 2 вокально-хорові колективи: хор клубу ветеранів (кер. Хрізман К.М.) та вокальний ансамбль «Талісман» (кер. В.Сентипал), які також беруть активну участь у творчому житті міста.

Наразі у всіх вокально-хорових колективах займається близько 30 учасників.

Керівництво міськради та громада міста висловлює щиру подяку директору, заступнику директора, керівникам ансамблів і гуртків, артистам і учасниками колективів Чопського міського Будинку культури за чудові концерти та свята, що були проведені в нашому місті. Дякуємо за позитивний настрій, який ви даруєте мешканцям Чопа кожним своїм виступом. Бажаємо Вам творчої наснаги та натхнення, щоби і в подальшому радували усіх своєю діяльністю!