Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Небезпеки зимової риболовлі

0

Наразі через нестабільний температурний режим, крига на водоймах не набуває безпечної міцності, тож є потенційно небезпечною. 

Зимова рибалка в цей період дуже небезпечна, адже нема гарантії того, що навіть при тривалій низькій температурі крига досягне достатньої міцності аби витримати відразу декількох людей.

Без особливого страху можна виходити на лід тільки тоді, коли його товщина сягне 10-12 см. Однак, навіть у такому випадку, рухатися по кризі слід дуже обережно, постійно перевіряючи її міцність та по натоптаних до вас стежках. Не усі водойми замерзають одночасно. Спочатку замерзають неглибокі, захищені від вітру ставки, закриті від вітру затоки водоймищ та річок, верхів’я невеликих тиховодних річок. Пам’ятайте, у відкритих місцях водойм лід завжди тонший, навіть, якщо при льодоставі не було вітру.

Найбільш безпечним вважається прозорий лід зеленуватого або синюватого відтінку, при температурі повітря нижче 0°С. Щоб витримати вагу однієї людини, він повинен бути товщиною не менше 7 см, а декількох – 15 см. Виходити на водойму вкрай небезпечно, якщо лід має білий чи сірий колір або на вулиці температура повітря вище 0°С.

Особливо в тих місцях, де б’ють джерела, швидка течія або струмок впадає у річку, поблизу очерету, кущів, місцях із товстим прошарком снігу. Обов’язково, візьміть із собою палицю, для того, щоб перевіряти міцність льоду. Ні в якому разі не перевіряйте лід ударом ноги. Вкрай небезпечно переходити замерзлу водойму у нічний час.

Зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил поводження, а саме:
– не пробивайте багато лунок в одному місці (одна біля одної);

   – на одному місці не збирайтеся великими групами;

   – не пробивайте лунки на переправах;

   – не ловіть рибу занадто далеко від берега та поблизу вимоїн, як би не клювала там риба;

   – завжди майте під рукою міцну мотузку 15-20 м із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на іншому;

   – перші кроки треба робити не відриваючи ноги від льоду, при переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду;

   – слід особливо обережно спускатися з берега, тому що лід може не щільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря;

   – категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої чи інші наркотичні або психотропні речовини.