Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Як отримати компенсацію за послугу «Муніципальна няня» : інструкція

0

З січня 2019 року батькам відшкодовуватимуть послугу з догляду за дитиною до трьох років   –  “ муніципальна няня ”.

Відповідна норма передбачена ухваленою  постановою Кабінету Міністрів  від 30 травня 2018 року № 427 “Деякі питання реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства”

Причиною запровадження проекту у Мінсоцполітики називають погіршення соціально-демографічної ситуації в країні. Зокрема, мова йде про зниження соціального благополуччя родин, збільшення кількості малозабезпечених сімей і сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, втрата дітьми батьківського піклування та соціальне сирітство.

Послуга з догляду за дитиною до трьох років „ муніципальна няня ˮ    (далі – послуга „ муніципальна няня ˮ ) – це послуга, щодо підтримки батьків, опікунів дитини для забезпечення догляду за їхньою дитиною до трьох років.

Отримувач  послуги „ муніципальна няня ˮ – батьки, опікуни дитини.

Право на отримання компенсації послуги „ муніципальна няня” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України та уклали угоду/договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги „ муніципальна няня ” та муніципальною нянею.

Муніципальна няня – будь-яка фізична особа-підприємець,юридична особа,що надає послугу за догляду за дітьми,за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір/угоду про здійснення догляду за дитину до трьох років.

Для отримання компенсації послуги батьки протягом місяця після укладення договору мають подати у місцевий структурний підрозділ з питань соціального захисту населення наступні документи:

– заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;
– заяву про перерахування коштів для компенсації послуги із зазначенням банківського рахунку;
– копію угоди про здійснення догляду за дитиною між отримувачем послуги (батьками) та муніципальною нянею;
– підтверджувальні документи щодо оплати муніципальній няні послуги (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

До заяви потрібно  додати копії:
– свідоцтва про народження дитини;
– сторінок паспорта отримувача компенсації послуги з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;
– документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувача компенсації послуги;
– рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її створення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Після подання всіх необхідних документів відповідні відомства протягом 10 робочих днів із дати надходження документів приймають рішення про призначення компенсації послуги. Батьки отримують остаточну відповідь у письмовому вигляді протягом трьох днів з моменту прийняття відомством рішення про призначення.

Рішення місцевого органу з питань соціального захисту населення про відмову у призначенні компенсації послуги „ муніципальна няня ” може бути оскаржене в судовому порядку.

Нагадаємо, що Чопське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Чоп, вул. Залізнична, 1.

Контактний телефон – (0312) 71-10-59.