Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Презентовано ґендерну стратегію системи безоплатної правової допомоги

0

Подолати ґендерні стереотипи та гарантувати рівні можливості для чоловіків і жінок у доступі до правової допомоги. Така мета ґендерної стратегії системи надання безоплатної правової допомоги «Рівні партнери». Документ був презентований 27 листопада.

Дві третини клієнтів, які звертаються до системи БПД у цивільних та адміністративних справах – це жінки. Очевидно, що розуміння потреб жінок у сфері правосуддя та ефективне реагування на проблеми, з якими вони стикаються, вимагають від системи поглиблених знань у сфері ґендерної рівності.

«Хто є клієнтами системи БПД? Це найбільш вразливі прошарки населення. Зокрема, це люди, які потрапили у зону військового конфлікту. Більшістю серед внутрішньо переміщених осіб є жінки. Ми маємо зрозуміти, які принципи, зокрема ґендерні, повинні закладати у роботу», – зауважив заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

Він зазначив, що поняття «ґендерна рівність» стосується не лише жінок, а й чоловіків, адже постраждалими від домашнього насильства є також чоловіки. А серед жінок є злісні неплатники аліментів.

«Саме з цією метою система безоплатної правової допомоги ініціювала розроблення ґендерної стратегії «Рівні партнери». Наше завдання – подолати ґендерні стереотипи та упередження, які роками насаджувалися у суспільстві та подавалися як норма. Гарантувати рівні можливості для чоловіків і жінок у доступі як до правової допомоги, так і для реалізації можливостей, які існують для них під час роботи у системі БПД», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Ґендерна стратегія має два паралельні напрями – дотримання ґендерної рівності як усередині системи БПД, так і в роботі з її клієнтами.

«Той підхід, який запроваджує система надання БПД, розробивши ґендерну стратегію, і маючи план запровадити її у свою діяльність, є практичним втіленням сучасного підходу до формування та реалізації ґендерної політики в Україні», – підкреслила Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко.

Вона наголосила на важливості політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків як складової реформ, що впроваджуються в Україні. А також розповіла про кроки, здійснені державою в цьому напрямі.

«Вдячний Координаційному центру, Міністерству юстиції, канадським та українським експертам за внесок у розробку цієї стратегії. Це дуже важливий документ. Включення ґендерної політики у роботу міністерств, проектів відповідає і нашому канадському пріоритету, нашій феміністичній політиці закордонної допомоги і співпраці», – зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.

Він підкреслив, що Уряд Канади сподівається, що наші країни й надалі активно співпрацюватимуть, як у межах проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», так і інших.

«Ґендерна стратегія системи надання безоплатної правової допомоги включає в себе найкращий міжнародний, у тому числі канадський досвід, а також відповідає як потребам системи безоплатної правової допомоги, так і загалом Уряду України щодо забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок», – зауважила менеджерка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть.

За її словами, проект буде радий і надалі підтримувати Координаційний центр, тепер вже у впровадженні ґендерної стратегії. Оксана Кікоть висловила сподівання, що система БПД найближчим часом стане взірцем ґендерної рівності та справедливості не тільки в Україні, а й за її межами.

Ґендерна стратегія системи надання безоплатної правової допомоги була розроблена за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».