Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

До уваги фізичних осіб-підприємців!

0

Із внесенням змін до законодавства про пенсійне забезпечення вагомого значення набув страховий стаж. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення.

З 1 січня 2018 року для виходу на пенсію за віком необхідно мати 25 років страхового стажу. Кожного року кількість років страхового стажу, необхідних для призначення пенсії за віком, буде поступово збільшуватися на один рік та з 1 січня 2028 року становитиме не менше 35 років.

Страховий стаж – це період, за який сплачувались внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі не менше мінімального.

Станом на 01.11.2018 року за даними органів Фіскальної служби в Закарпатській області суттєво збільшився борг з єдиного соціального внеску по фізичним особам-підприємцям.

Адже, з 1 січня 2017 року  Законом України № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів»  внесені зміни щодо сплати єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями, а саме  приватні підприємці загальної системи оподаткування незалежно від отримання доходу повинні сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі не менше мінімального (22 відсотки від мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством). Мінімальна заробітна плата в Україні на даний час становить 3723 гривні. Таким чином, приватний підприємець повинен здійснювати щомісячну сплату єдиного страхового внеску в розмірі 819,06 гривень.

Фізичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

У разі несплати або несвоєчасної сплати єдиного внеску, виникає недоїмка, на яку нараховуються фінансові санкції. Окрім того, наявність недоїмки зі сплати страхових або єдиного внесків не дозволяє зарахувати до страхового стажу періоди роботи в повному обсязі, отож приватний підприємець ризикує залишитися без права на отримання пенсії та інших соціальних виплат.

Шановні приватні підприємці! Дбайте про майбутню пенсію вже сьогодні! Своєчасно сплачуйте кошти, розрахуйтеся з боргами зі страхових та єдиного внесків, це забезпечить вам право на отримання пенсійних та соціальних виплат.

Щодо уточнення порядку сплати, сум заборгованості з єдиного внеску фізичні особи – приватні підприємці (всі які здійснювали і не здійснювали підприємницьку діяльність) повинні звернутися до органу Державної фіскальної служби за місцем реєстрації.

Для отримання роз’яснень чинного законодавства, просимо звертатись в Ужгородське об’єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Загорська, 2.

Ужгородське обєднане управління
Пенсійного фонду України Закарпатської області