Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

В Україні триває осінній призов на строкову військову службу у 2018 році

0

В Україні триває призов на строкову військову службу. Осінній призов розпочався на початку жовтня та триватиме до кінця грудня.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», за громадянами, які призвані на строкову військову службу, зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток. Таким працівникам виплата грошового забезпечення здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Призовники, які проходитимуть строкову військову службу, отримають одноразову грошову винагороду в розмірі 3 тис. 524 грн. та щомісячно близько 450 грн.
Підлягають призову 20-27-річні молоді люди, тому 18-19-річні юнаки автоматично отримують відстрочку від призову на строкову військову службу до досягнення ними 20-річного віку. Але вони зобов’язані прибути до військкомату для проходження медкомісії.
Разом із тим, якщо повістка з якихось причин не надійшла, юнаки, котрі підлягають призову, мають самостійно з’явитися до військкомату. Варто знати, що відповідно до чинного законодавства обмежень щодо вручення повістки немає. Так, її можуть вручити в будь-який час і в будь-якому місці.

Новобранці проходитимуть службу у лавах Збройних Сил України, Національної гвардії, Держприкордонслужби та Держслужби спеціального транспорту. Причому 92% таких строковиків проходять службу у межах області

За неявку за викликом до військового комісаріату передбачено накладення штрафу від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо таке правопорушення скоєно повторно протягом року, то вдруге накладається штраф від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів. Найсуворіше покарання за неодноразове ухилення від строкової служби – обмеження волі строком до 3 років.

Відстрочку призовник може отримати за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, неповнолітні брати чи сестри, дитина до 3-х років, більше двох дітей чи вагітна дружина), за станом здоров’я (до 1 року), для здобуття освіти чи продовження професійної діяльності (це стосується вчителів, медиків, якщо вони працюють із повним завантаженням у сільській місцевості, голів сільських рад і священнослужителів). Втім у будь-якому випадку відстрочка надається лише на певний термін та за наявності всіх необхідних документів.
Призовники також можуть і повністю звільнятися від призову, вони передаються на облік військовозобов’язаних. Такі рішення приймаються комісією через стан здоров’я, якщо людина визнана непридатною до військової служби чи виконала обов’язок служби в резерві протягом двох контрактів. Це нова норма, відповідно до якої людина, яка веде звичайний спосіб життя, уклала контракт на проходження служби у військовому резерві тої чи іншої частини і за викликом (найчастіше двічі на рік по два тижні) прибуває на навчальні збори.

Не підлягають призову й наступні особи:

  • ті, чиї близькі загинули чи отримали поранення під час проходження військової служби або навчань;
  • особи, які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • особи, які були засуджені до позбавлення волі;
  • особи, що після закінчення вищого навчального закладу отримали звання офіцера запасу.