Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Увага! Нерест риби!

0

Щороку в осінньо-зимовий період у річках та притоках передгірських та гірських районів Закарпаття відбувається нерест струмкової форелі та миня річкового.

Під час нересту риба стає більш вразливою та може зазнати негативного впливу з боку людини та її діяльності, тому підлягає особливій охороні. На жаль, сьогодні чисельність струмкової форелі в водоймах області скорочується у зв’язку із забрудненням середовища існування, господарською діяльністю в руслах малих річок та браконьєрством. Минь річковий (мнюх, налім) є вразливим видом, занесеним до Червоної Книги України.
Для попередження та запобігання негативного впливу на середовище існування, шляхи міграції, нерестилища, місця нагулу та власне нересту даних видів, забезпечення їх збереження і недоторканості Управління державного агентства рибного господарства у Закарпатській області проводить заходи щодо охорони нересту та збереження середовища існування. Дані заходи відбуваються у взаємодії із Закарпатською обласною державною адміністрацією, органами влади та місцевого самоврядування, правоохоронними органами, установами і організаціями екологічного та природоохоронного спрямування.
Проведення заходів, спрямованих на збереження та охорону водних біоресурсів передбачено розпорядженням Голови Закарпатської обласної державної адміністрації 03.09.2018 №582. Даним розпорядженням з вересня 2018 року по січень 2019 року оголошено про здійснення заходів з охорони нересту риби, рекомендовано компетентним державним органам вжити всіх передбачених законом заходів для посилення охорони водних біоресурсів, скоординовано зусилля у боротьбі з незаконним рибальством та браконьєрством.
Наказом Управління державного агентства рибного господарства у Закарпатській області від 03.09.2018 №53 встановлено строк заборони на лов (добування) риби та інших водних біоресурсів з 10 вересня 2018 року по 10 січня 2019 року.
У заборонений період дозволено здійснення любительського рибальства однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега на таких ділянках рибогосподарських водних об’єктів Закарпатської області (за винятком місць зимівлі або масового скупчення водних живих ресурсів, що визначаються окремим наказом):
- на р. Тиса (від прикордонного знаку № 361 в місті Чоп Ужгородського району вверх по течії до автотранспортного мосту в с. Ділове);
– на р. Теребля (від місця впадіння в р. Тиса вверх по течії до пішохідного мосту в с. Мерешор);
– на р. Тересва (від місця впадіння в р.Тиса вверх по течії до автотранспортного мосту в с. Нересниця);
– на р. Ріка (від місця впадіння в р.Тиса вверх по течії до автотранспортного мосту на початку с. Нижній Бистрий);
– на р. Боржава (від верхнього б’єфу шлюзу в с. Боржава вверх по течії до автомобільного мосту в с. Довге);
- на р. Латориця (від державного кордону Україна – Словацька Республіка вверх по течії до автотранспортного мосту в м. Свалява);
– на р. Уж (від державного кордону Україна – Словацька Республіка вверх по течії до автотранспортного моста в с. Забрідь);
– на замкнених водних об’єктах (озерах, ставках), водосховищах та староріччях (старицях).
Управління Державного агентства рибного господарства у Закарпатській області закликає громадськість та всіх небайдужих долучитися до охорони нересту риби, як невід’ємної частини природи нашого краю та попереджає про встановлену законодавством відповідальність за порушення цих обмежень.
У період нересту заборонено проводити днопоглиблювальні, вибухові та інші види робіт, добувати будівельні матеріали (видобування піщано-гравійної суміші, розчистка русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо), проводити змагання із спортивного рибальства, проводити підводне полювання, пересування плавучих засобів (човнів). Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства в цей час дозвіл на використання плавальних засобів мають тільки органи, що займаються охороною водоймищ.
Якщо ви стали свідком правопорушення – просимо невідкладно повідомляти Закарпатський рибоохоронний патруль за телефоном «гарячої лінії»: (093) 091-49-77.