Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Профілактика гострих кишкових інфекцій

0

У літню пору зростає актуальність гострих кишкових інфекційних захворювань (ГКІ), які несуть значну небезпеку для здоров’я людини. В першу чергу це стосується сальмонельозу, дизентерії, холери, вірусного гепатиту «А», черевного тифу, паратифів та інших, які можуть викликати як поодинокі випадки так і спалахи захворювань.

Практично всі гострі кишкові інфекції проявляються однаково: у хворого виникає розлад випорожнення – змінюється вигляд калу, він стає схожим на кашу, іноді водянистим, інколи з’являються домішки слизу, крові. При цьому хворого мучать нудота і блювота. Розлад випорожнень нерідко поєднується з появою ознак підвищення температури тіла та інтоксикації.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина, або та, що перехворіла на легку форму, чи бактеріоносій. Помічали не раз, що розлад кишківника не викликає тривоги? Хворі не звертаються до лікаря, займаються самолікуванням, не знаючи, про те, що їхній організм повністю все одно не звільняється від мікробів. Так люди інфікують оточуючих. Зараження організму відбувається через вживання забруднених продуктів харчування (молочних, м’ясних, салатів, желе, кремів, солодких напоїв). Воно можливе і при вживанні забрудненої збудниками води, яка до речі, може бути цілком прозорою і не мати неприємного запаху чи смаку. А ще заразитися можна контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники, дверні ручки та інші предмети.

Щоб вберегти себе від неприємних сюрпризів, потрібно, найперше, дотримуватися правил особистої гігієни: ще і ще раз мити руки з милом перед приготуванням їжі і безпосередньо перед її вживанням.

Часто-густо доводиться спостерігати, як дорослі частують діток на вулиці чи в транспорті немитими овочами, фруктами та ягодами, а ще гірше годують ними немовлят. Не дотримуючись елементарних гігієнічних норм, наражають на небезпеку ще не зміцнілих дітей – багато хворіє на кишкові інфекції саме в ранньому віці.

Профілактика кишкових інфекцій – це також ретельна термічна обробка м’ясних, рибних, яєчних та молочних продуктів. Збираючись у дорогу, не беріть із собою виробів із кремами, м’ясних виробів, що швидко псуються. Краще обмежтеся ретельно вимитими овочами і фруктами, хлібобулочними виробами, консервами заводського виготовлення.

Купаючись у річці чи озері, намагайтесь не ковтнути ненароком води. Це і неприємно і небезпечно для здоров’я. Завжди пам’ятайте, що воду із незнайомого джерела можна вживати тільки після кип’ятіння.

Також не забувайте дотримуватися правил зберігання харчових продуктів, утримуйте джерела водопостачання у взірцевому стані – це основа профілактики кишкових інфекцій.

Особливі, урочисті події життя більшість людей прагне відсвяткувати в ресторанах та інших закладах громадського харчування. Слід зазначити, що потрібно не тільки визначитись з місцем святкування та кількістю осіб, які будуть присутні на вашому святі, але і забезпечити безпечні умови для їх відпочинку. Щедрість та гостинність повинні бути помірковані і не нести шкоди ні Вам ні вашим гостям.

 На часі така урочистість як випускні вечори, тому слід пам’ятати і про безпечність для здоров’я на цьому святі.

Дуже часто для приготування запланованої кількості страв у господарів абсолютно немає для цього умов. Не можна порівнювати свою кухню до кухні ресторану чи їдальні, де можна приготувати їжу на 100 і більше гостей одночасно. В домашніх умовах немає стільки розроблювальних столів, дощок, ножів, мала площа приміщень. Один домашній холодильник не в змозі вмістити всі страви, що швидко псуються з дотриманням товарного сусідства. Кухарі, яких випадково залучають до масового приготування їжі, та їх помічники, в більшості випадків бувають лабораторно не обстеженими, і можуть бути носіями збудників кишкових інфекційних хвороб, можуть мати порізи, тріщини шкіри, гнійники на руках або хворими на тонзиліт та ангіни, що створює додаткову небезпеку. Домашні плити не розраховані на приготування великої кількості страв і тому їх термічна обробка може бути не достатньою. А приготування таких страв, як заливне м’ясо – холодець, майонезні салати та кремові торти, які не рекомендовані в громадському харчуванні саме через те, що вони часто бувають причиною харчових отруєнь, є дуже небезпечними. При приготуванні таких страв інколи кухарі не дотримуються елементарних правил особистої гігієни, забруднюють їх. За умов зберігання протягом 1-2 год. і більше без холоду мікроорганізми швидко розмножуються.  За таких умов  виникають спалахи в побуті.

Станом на 15.06.2018 р. за даними Центру громадського здоров’я в Україні зареєстровано 83 спалахи гострих кишкових інфекцій, в тому числі: рота вірусної інфекції – 26,ГКІ невстановленої етіології, сальмонельозу, вірусного гепатиту  А – по 16, гастроентероколітів встановленої етіології -9.