Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Кинути курити може кожен

0

Мода на куріння давно пройшла, а звичка залишилася… Згідно зі статистикою, Україна займає перше місце за кількістю чоловіків, які курять. Загальна кількість курців досягає 19 млн. осіб, що складає 40% людей, вік яких більше 15 років. Доведено, що 25% хвороб, які призводять до передчасної смерті, пов’язані з курінням…

Найчастіше куріння в наркології визначають як „малу наркоманію”, тому що в данній проблемі присутній абстинентний синдром або „синдром відміни” (це група симптомів, яка виникає в разі припинення куріння). Це виникає внаслідок психологічної і до якоїсь міри, фізичної звлежності, що і характеризує наркотичну залежність. Але існує інша точка зору – причина тютюнокуріння – це звичка, ритуал – зайняті руки, зробити „перекур” для того, щоб відпочити (хоча це хибна уява про відпочинок).

Треба пам’ятати, що тютюнокуріння – це проблема, з якою може впоратися кожний!

Синдром відміни або, так званий, нікотиновий голод займає 2-3 хвилини. Зазвичай через 3-5 днів його вже немає. Але саме ритуал, звичка, на жаль, зберігається достатньо довго. Але людина завжди може себе контролювати – тому що вона не тварина.

Курець повинен запитати себе:”Я тягнусь до сигарети, тому що мені хочеться вдихнути сигаретний дим або це просто звичка?” Зазвичай відповідь:”За звичкою”.

Точка зору, що сигарета заспокоює або стимулює – помилкова. Сигарета сама по собі подібна до препарату з судиннозвужуючим ефектом і має багато наслідків. В першу чергу це постійний вплив на судини мозку, серця. До відповідного віку курець не потрапляє до групи ризику померти від серцево-судинних захворювань. Але після 50 років людина реально опиняється у групі ризику. І як би не була захищена сигарета: фільтром, рівнем нікотину, але канцерогени і смоли в ній присутні.

Дорослі закурюють або з помилкового ствердження, що сигарета знімає стрес, або через наслідування. Впливовим фактором може стати оточуюче середовище, в якому всі курять. У похилому віці мало хто починає курити. Підлітки – категорія, яка хоче все спробувати, тому більшість курців  зрілого віку розпочали свій ритуал, коли були юними. Вони більш схильні до копіювання один одного.

Зазвичай люди курять до певного віку. За кордоном все більше людей кидають курити, коли підходить вік  групи  ризику. Тобто,  кинути  курити реально будь-кому.

Курець повинен знати: курити це реальна загроза померти від інсульту або інфаркту або онкологічних захворювань. Людина і так живе в неблагоприємному екологічному середовищі, де багато канцерогенів і шкідливих речовин. Ще додавати собі отрути і активно стимулювати ріст атипових клітин – це злочин проти самого себе!

Існує помилкова точка зору і міф, що кинувши курити, погладшаєш або важко будеш переносити відмову від сигарет. Сигарета взагалі не допомагає спалювати жири. Куріння не допомагає при стресах. Напруження можна зняти, якщо віджатися від підлоги 10 разів або присісти 50 разів  – і це набагато ефективніше ніж сигарета. Альтернативний варіант – пробіжка. Але для цього необхідно докласти зусилля, а закурити набагато простіше.

Для того, щоб кинути курити потрібні мотивація і велике бажання, сила волі тут ні до чого. Тобто, і слабка людина може з успіхом відмовитися від цієї шкідливої звички.

У всіх курців на 100% присутній бронхіт курців. Тому, якщо курці хочуть бути здоровими і займатися спортом, то з сигаретою у них нічого не получиться. Нікотин все одно потрапляє в організм і впливає на судини.

Серцево-судинні захворювання займають перше місце у світі по смертності – це інсульти та інфаркти. Наступні – канцерогени  і смоли, які потрапляючи до організму, призводять до зміни клітин і появи атипових ракових клітин, які продукують пухлини.

Якщо людина перемогла сигаретну звичку, то вже через 3-6 місяців буде почувати себе значно краще фізично, не буде кашляти, стане легше дихати.

В перщі дні після відмови від куріння ставлять голки, які змінюють запах диму на неприємний з металевим присмаком. Можна також в цей час замінити сигарету на антинікотиновий пластир або спробувати антинікотинову жуйку.

  • Треба пам’ятати: тютюнокуріння – звичка, ритуал, з якими може справитися кожна людина.

Що потрібно для того, щоб кинути курити?

Поставити собі мету і створити тверде переконання „Я хочу кинути курити!”, замінити звичний жест із сигаретою будь-чим: цукерками, жуйками… При цьому кожний раз, коли  виникне бажання покурити, задавати собі питання :”Я дійсно цього хочу?” Згодом бажання зникне. Якщо людина все-таки вирішила кинути курити, то вона не повинна порушувати свій намір.

 Перший крок – визначити мотивацію, час коли кидати.

Звичка курити і запах – неприємні, і оточуючі просять кинути курити, вдома для оточуючих – це зайва незручність. Тоді відбувається усвідомлення, що сигарета тобі шкодить, заважає. Ти вирішуєш кинути курити і визначаєш відповідний день.

Другий крок – сам процес.

Протягом шести годин ти утримуєшся від куріння. І головне, кидати потрібно різко. Поступове зменшення кількості сигарет призводить до того, що людина продовжує курити. Це стосується і алкоголю, і наркотиків. Або кидаєш курити, або продовжуєш.

Мотивація – це бажання кинути курити:

  • Відчувати себе вільним. Тютюнокуріння – це хоча маленька, але несвобода, а людина повинна у всьому бути вільною.
  • Відчувати себе здоровіше!
  • Підвищувати самооцінку. Зайвий раз довести собі, що „я зможу”, „у мене все вийде”, „у мене є характер”.
  • Реально усвідомити, що курінням ти собі робиш шкоду, причому велику.

Треба запам’ятати, сигарети нічого не вирішують. Ще в часи СРСР були придумані постійні „перекури”, щоби перепочити, але зробити паузу можна і по іншому: без сигарети, просто поспілкуватися і передихнути свіжим повітрям. Поняття – міф „перекур” підтримується і до цього часу. Слід звернути увагу на те, що багато хто курить для того,  щоб приховати своє глумство, незнання і невміння підтримати бесіду без сигарети з причини комплексів, особливо у молодому віці. Сигарета – ілюзія того, що ти приймаєш участь у житті і  маєш відношення до бесіди.

Потрібно усвідомити, що тютюнокуріння – не залежність, а ритуал і дурна звичка. Так званий, „смоктальний рефлекс”, який ми підтримуємо, і який є у немовлят, у дорослої людини не повинен бути. По суті сигарета – це соска. Тому настав час дорослішати.