Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Як не померти від СНІДу?

0

Сьогодні Україна  займає перше місце в Європі по розповсюдженості  ВІЧ- інфекції. Щорічно в Україні  на медичний облік беруть 22 тисячі наших громадян, як вперше довідались що вони ВІЧ-інфіковані.

За ознаками міжнародних експертів, людей, заражених вірусом імунодефіциту, в Україні біля 270 тисяч. Але лише кожний другий знає про свій діагноз і знаходиться під медичним спостереженням.

Епідемія ВІЛ на Україні розпочалася 20 років тому назад. До 2012 року вперше в історії незалежної України епідемія ВІЛ почала зменшуватися. Відбулося це дякуючи національним програмам по роботі із найбільш уразливими групами населення і інформаційним кампаніям по  профілактиці ВІЧ/СНІДу. Але   у 2014 році кількість таких програм скоротилася і колесо епідемії ВІЧ знову почало розкручуватися. Найбільш гостра ситуація у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Київській областях і в самому Києві. Київ  входить у число 27 мегаполісів світу, де ВІЛ найбільш розповсюджений. Щорічно у столиці реєструються до 3-х тисяч нових випадків.

Відмічається нова тривожна тенденція. Раніше основну групу ризику  складали ін’єкційні наркомани і гомосексуалісти, а зараз в Україні 60% випадків зараження  ВІЛ відбувається під час незахищених статевих контактів людей з традиційною сексуальною орієнтацією. Тому не слід економити грошей на презервативи. Турбує найбільше ситуація, що більше всього випадків ВІЛ- інфікування в Україні реєструються серед молодих людей у віці 15-30 років. Тому не виключено і збільшення кількості ВІЧ- позитивної малечі, що народиться від заражених матерів.

В Україні від СНІДу вже померли біля 40 тисяч людей. Багато з них були би живими, якщо би своєчасно звернули увагу на перші  ознаки ВІЛ-інфікування і почали регулярно приймати антивірусні препарати.

Збільшення лімфовузлів на шиї і під пахвами – одне з основних ознак появи в організмі віруса  імунодефіциту. У різних організмах він себе веде по різному. У жінок захворювання розвивається  повільніше ніж у чоловіків. Тому що у жінок все ж -таки менше шкідливих звичок і вони більш прискіпливо відносяться до свого здоров’я. Але у жінок також свої фактори ризику – це інфекційні захворювання сечостатевої системи,  які знижують рівень імунного захисту від ВІЛ.

На ранніх стадіях ця підступна інфекція маскується під грип і ГРВІ. Це біль у горлі – короткочасне підвищення температури до 380, яка тримається 2-3 дні, а також загальна слабкість, упадок сил, короткочасний висип на тілі, невелике збільшення печінки і селезінки, розлад шлунку.

Особливостями прояву ВІЛ- інфекції  у жінок є збільшення лімфатичних вузлів у ділянці паху, слизові виділення з піхви, болючі менструації.

Ще можуть турбувати біль у ділянці миски, головний біль, постійне відчуття втоми і роздратованості. Не факт, що при наявності цих «перших дзвіночків» тестування на ВІЛ дасть позитивний  результат, але якщо симптоми довго не зникають, слід  обов’язково пройти обстеження у Центрі СНІДу.

Інкубаційний період – від проникнення вірусу в організм  до перших сигналів про його активне розмноження і вироблення антитіл – може тривати від трьох тижнів до трьох місяців. Але вірус ніяк себе може не проявляти і до року.

Багато людей навіть не здогадуються, що інфіковані, так як ВІЛ може непомітно розвиватися  в організмі протягом 10-12 років.

І весь цей час поступово слабне  імунна система, роблячи людину настільки беззахисною, що ускладнення викликають звичні інфекційні захворювання, які раніше  перебігали легко. Буває навіть банальна застуда призводить до смерті. Частими супутниками ВІЛ стають статеві інфекції,  які організм вже не  в змозі побороти. Спостерігається і порушення нервової системи.

СНІД проявляється постійними пневмоніями, герпесом, туберкульозом і іншими захворюваннями. У деяких випадках розвиваються пухлини. Саме від цих вторинних інфекцій ВІЛ- інфіковані пацієнти частіше за все і гинуть.

У своєму розвитку в організмі вірус імунодефіциту проходить декілька етапів – від інкубаційного періоду  до термінальної стадії, коли вторинні захворювання, які з’являються у людини мають незворотній перебіг. Ні їх лікування, ні підтримуюча противірусна терапія вже не допомагають. Тривалість перебігу ВІЛ-інфекції в організмі – від декількох місяців до 15-20 років.