Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Хвороба брудних рук

0

Вірусні гепатити – захворювання печінки, останнім часом є проблемою для всього світу.

Тільки від наслідків гепатиту В щорічно помирає близько мільйона людей. Загалом же гепатитів відомо сім – А, В, C, D, E, F, G. Зовсім недавно з’явилися дані про новий вірус – TTV. Але у вчених є підстави вважати, що якщо відкрити всіх збудників вірусного гепатиту, то для їхніх назв може не вистачити букв алфавіту.

Хвороба Боткіна. Так звикли називати гепатит А, жертвами якого найчастіше стають діти в школах і дошкільних установах. Часто хворобу привозять з південних курортів після літнього відпочинку. Сприйнятливість до неї доволі висока. Досить комусь занедужати, майже завжди захворюють ті, хто близько з ним контактував.

Типовий гепатит А починається з короткочасного (2-3 дні) підвищення температури (38-39 градусів) А оскільки при цьому часто виникає біль в очах, то симптоми нерідко плутають із грипом. Печінка, власне, і не болить, але часто збільшена, нерідко збільшується й селезінка. Темнішає сеча, а пізніше може з’явитися жовтяниця.

Лікуватися доведеться 3-4 тижні у стаціонарі. Цей гепатит, на щастя, рідко переходить у хронічний, а його клінічні симптоми настільки явні, що поставити діагноз – не проблема. Але самі хворі, прийнявши підвищення температури за грип, згодом вважають себе здоровими і до лікаря не звертаються, а хвороба тим часом прогресує. Окрім того, гепатит А – проблема гігієнічна, і, безумовно, перевіритися на наявність вірусу мають усі члени родини хворого.

… І брудної води

Забруднена вода може стати джерелом зараження гепатитом Е. Цей вірус відкрили порівняно недавно, але уже встигли зареєструвати кілька епідемічних спалахів у Середній Азії, Пакистані, Індії. А кілька років тому – і в Луганській області.

За клінічною картиною цей гепатит нагадує гепатит А, але частіше спостерігається біль у животі, свербить шкіра.

Найбільш небезпечний гепатит Е для вагітних, бо спричинює у них так званий геморагічний синдром (носові і маткові кровотечі), набряки. На жаль, кожна четверта вагітна жінка, що захворіла на гепатит Е, гине.

Єдина радість – цей гепатит, так само, як і гепатит А, рідко переходить у хронічний.

Діагноз вірусного гепатиту ставиться на основі клінічних симптомів і підтверджується лабораторними дослідженнями.

Дамоклів меч” наркомана

Найпоширенішим є гепатит В. Мільйони хворих та інфікованих живуть, не знаючи про свою хворобу. А як дізнаєшся, якщо від моменту зараження до появи ознак захворювання може минути від 2 до 6 місяців? Починається усе із загальної слабкості. Можливі диспептичні прояви (пронос), часто біль у суглобах, що приводить хворого до терапевта чи травматолога. Темніє сеча. Збільшуються печінка і селезінка. Температура підвищується рідше, ніж за гепатиту А, але жовтяниця починається пізніше і триває довше. Небезпека гепатиту В в тім, що у 7-10 відсотків хворих він переходить в хронічну форму. У середньому в 2 відсотків хворих розвивається цироз печінки.

Заразитися такою неприємністю надзвичайно легко – досить бути частим пацієнтом лікаря, “сексуальним активістом”, який не дбає про індивідуальний захист, чи ще простіше – ін’єкційним наркоманом. Останні становлять величезну за масштабами групу ризику. Заразитися гепатитом В можуть також ті, хто часто контактує з кров’ю за професією чи через хворобу – часто жертвами вірусу стають пацієнти відділень гемодіалізу, хворі на гемофілію, медперсонал.

Ніжний убивця”

Гепатит С посідає особливе місце в галереї гепатитів. Лише в 1989 році до нього навчилися визначати антитіла і з’ясувалося, що вже сьогодні у світі живе близько 500 мільйонів його носіїв. Гепатит С часто має безжовтяничний перебіг, часто його взагалі не помічають, але в 80 відсотках випадків він переходить у хронічний гепатит, а потім різко в цироз печінки і карциному (рак печінки). За цю підступність він і отримав свою назву – “ніжний убивця”. Клініцисти з побоюванням очікують, що в найближчі 10-20 років нинішні носії цього вірусу перетворяться на цілу армію важко хворих людей.

Зубна щітка, презерватив і щеплення, щоб не занедужати

Гепатити В і С можуть передаватися статевим шляхом. Тому, якщо один з партнерів інфікований чи хворий, презерватив обов’язковий. Постарайтеся, щоб навіть крапля крові носія вірусу не потрапила на ушкоджену поверхню вашого тіла. І, звичайно, предмети особистої гігієни не повинні бути загальними. Віруси В і рідше С можуть передаватися вертикальним шляхом – від матері до дитини. Для вагітної жінки у разі її інфікування нелегким стає вибір – перервати вагітність чи залишити. Для запобігання гепатиту В у малят використовують вакцини. Щеплення проводять відразу після народження, через місяць і через 6 місяців.

Щеплення корисне й дорослим – підліткам, членам родин, де є хворі чи вірусоносії, а також медпрацівникам, котрі постійно ризикують заразитися. Вакцину від “убивці” – вірусу гепатиту С поки приготувати не вдалося, дуже він мінливий.

Лікуватися доведеться довго

До лікування варто підійти серйозно – “стаціонарно”.

Дієта сувора (стіл 5) з вилученням гострого, жирного, смаженого. Рекомендують м’ясо нежирних сортів, печені яблука, кефір, сир. Цитрусові вживати не варто, а от яблучний сік і всілякі компоти, морси – чим більше, тим краще.

Часто, особливо у разі гепатиту С (через його здатність до хронізації) призначають препарати інтерферону, що перешкоджають розмноженню вірусу. Таке лікування тривале – від півроку до року. Після виписки зі стаціонару ще з рік доведеться побути на контролі дільничного терапевта чи інфекціоніста, щоб запобігти переходу захворювання в хронічну форму.