Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Як вберегти дитину від сучасного рабства. Пам’ятка батькам

0

У світі щодня зникають десятки дітей та підлітків. Особливий ризик є для неблагополучних родин, тих, які є зовні благополучними, але насправді там дітей не розуміють, а також для родин, де існує гіперопіка. Діти та підлітки з таких родин частіше втікають з дому, діти, яким виповнилося 18 років, якомога швидше хочуть покинути батьківський дім, чим наражають себе на небезпеку. Діти-сироти, які покидають дитячі будинки, теж є часто мішенню торгівців людьми, так як таких дітей нікому шукати. Як дорослі, так і діти, можуть стати жертвами торгівлі людьми – потрапити до сексуальної чи  трудової експлуатації, бути залученими до примусового жебрацтва чи злочинної діяльності, торгівлі людьми з метою вилучення органів.

Історія, яка жахнула світ у 2013 році, сталася в США: стала відома інформація про трьох дівчат, яких   викрали у віці 21, 17 та 14 років та 10 років тримали на ланцюгу, щоб задовольняти схиблені потреби маніяка (Аріеля Кастро), допоки в травні 2013 року вони нарешті не були звільнені. Весь район по-сусідськи спілкувалися з маніяком, смажили барбекю. Вони знали, що Аріель Кастро бив власну дружину, проте довірили йому роботу водія шкільного автобусу.

Протягом перебування в полоні  одна із полонених у 17-річному віці народила Аріелю доньку, троє ненароджених дітей від найстаршої жінки були ним вбиті шляхом жорстокого побиття вагітної жінки.

За старою звичкою у всьому світі дітей вчать бути привітними і боятися лише великих і брутальних незнайомців. На жаль, тепер більшість викрадачів дітей – це далекі знайомі їхніх батьків, сусіди чи колеги по роботі.

Щоб ваші діти не стали жертвою злочинців, візьміть до уваги кілька простих порад.

Батькам варто позбутися дитячого одягу з іменем дитини, бо знаючи ім’я малюка, злочинець простіше викликає її довіру. Також слід ні на хвилину не залишати

Встановіть маячок на мобільний телефон дитини – ви будете знати, де вона знаходиться, та чути, про що дитина розмовляє з незнайомими людьми.

Придбайте дитині смарт-годинник. Зовні вони виглядають, як звичайний годинник, але начинка дозволяє замінити дитині телефон: зі смарт-годиником можна писати СМС і приймати дзвінки. Батьки також зможуть відстежувати переміщення дитини і навіть віддалено прослуховувати, що з нею відбувається в даний момент.

Придумайте з дитиною кодове слово. Якщо на вулиці хтось представляється знайомим батьків і пропонує відвести дитину додому, він обов’язково повинен знати це слово. Інакше від незнайомця потрібно триматися подалі.

Навіть якщо ви кожен день бачите одну і ту ж людину на дитячому майданчику, але особисто не знайомі, не просіть її доглянути за дитиною, поки ви збігає на пару хвилин в магазин.

Переконайтеся, що дитина напам’ять знає: домашню адресу, телефони батьків, телефон поліції.

Батькам варто позбутися дитячого одягу з іменем дитини, бо знаючи ім’я малюка, злочинець простіше викликає її довіру. Також слід ні на хвилину не залишати дитину саму в громадських місцях чи в автомобілі. Потрібно завжди проводжати дитину в туалет в громадських місцях.

Підліткам слід завжди казати батькам, де вони і з ким, ніколи не пересуватися автостопом, покликати на допомогу, якщо вони помітили, що за ними стежать.

Якщо Ви вибираєте для дитини няню, то її потрібно підбирати через агентства, які несуть відповідальність за кандидатів, яких  пропонують або віддавати перевагу перевіреним людям. Няня повинна показати вам паспортні дані та місце прописки. Якщо наймаєте людину через агентство, обов’язково має укладатися договір. Також необхідно поставити камери в будинку (квартирі).

Головна порада для усіх, кого намагаються викрасти — це забути про правила ввічливості. Дитина і підліток повинні знати, що якщо хтось їх тягне, потрібно голосно кликати про допомогу, бити вікна і робити будь-що, що приверне увагу перехожих.

Головний ворог цих порад — це байдужість людей. Людей викрадають із зупинок у центрі міст. Більшість із тих, хто бачить викрадення, намагаються поводитися так, ніби нічого не бачили. Таку угоду із совістю психологи пояснюють страхом самому потрапити під агресію нападників. А ще – закритістю і відстороненістю людей, особливо мешканців великих міст.