Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Звіт про роботу Служби у справах дітей та Комісії з питань захисту прав дитини протягом 2017 року

0

Служба у справах дітей (надалі Служба) у 2017 році працювала відповідно до покладених на неї функціональних обов’язків, пріоритетними завданнями в роботі Служби є забезпечення прав і законних інтересів дітей.

У звітному періоді проведено 11 засідань Комісії з питань захисту прав дитини. За результатами розгляду справ – підготовлено 4 висновки органу опіки та піклування до суду та 9 рішень виконавчого комітету Чопської міської ради, спрямованих на захист прав та законних інтересів дітей.

У сфері захисту житлово-майнових прав дітей на адресу Чопської міської ради протягом поточного року надійшло – 5 звернення стосовно вчинення правочинів з нерухомим майном (приватизації, укладання договорів купівлі-продажу, іпотеки, дарування), де власником або користувачем майна є неповнолітні особи.

У звітному періоді Cлужбою  поставлено на первинний облік та внесено до Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС) «Діти» 2  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01.01.2018 року на обліку в банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває 14 дітей, з них: 1 – дитина-сирота, 13 – позбавлені батьківського піклування. Із загальної кількості таких дітей 6 – проживають у сім’ях опікунів, піклувальників,   7 – у закладах для дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування, 1 – інші форми влаштування (дитячий будинок сімейного типу).

З метою здійснення систематичного нагляду за умовами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях усиновителів, опікунів та піклувальників начальником Служби було здійснено обстеження 34 cімей, в яких проживають чи проживатимуть діти зазначених категорій. Порушень прав дітей не виявлено.

Важливу роль займає робота, пов’язаних з поліпшенням становища дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Так, Службою проводиться робота, спрямована на подолання дитячої безпритульності та бездоглядності. На профілактичному обліку в службі у справах дітей Чопської міської ради станом на 01.01.2018 рік перебуває 3 сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, в яких виховується 7 дитини. З початку року поставлено на профілактичний облік 5 дітей, з них: 5 дітей, по відношенню до яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Службою постійно ведеться місцевий облік дітей,  які підлягають усиновленню. Станом на 01.01.2018 р. на обліку  перебуває 5 дітей вказаної категорії. Упродовж IІ півріччя 2017 року усиновлено 1 дитина первинного обліку громадянами України.

Службою постійно проводиться робота щодо пошуку кандидатів в усиновителі. Так, на обліку перебуває одна сім’я, яка бажає усиновити одну дитину віком до 3 років.

З метою підвищення ефективності в роботі з дітьми та підлітками, покращення співпраці із навчальними закладами міста протягом I та ІІ півріччя поточного року начальником служби перевірено стан виховної роботи у 2 загальноосвітніх навчальних закладах міста Чоп.

В поточному році працівниками органів внутрішніх справ  було складено 9 протоколів за ст. 184  Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками батьківських обов’язків), та порушено одне  кримінальне провадження  за ст.ст.150, 150 -1 ККУ (експлуатація дітей). Щомісячно проводяться  рейди торгівельних закладів, що розташовані неподалік навчальних закладів, а також організовано та проведено ряд просвітницько-профілактичних заходів з протидії проявів насильства та жорстокого поводження серед дітей та над ними.

Начальник служби брав участь в проведенні нарад, комісій, апаратних навчань, круглих столів, роботи ЦНАПу, а також урочистостей з нагоди державних та релігійних свят, а саме:

12 та 21 квітня, 19 травня та 19 жовтня 2017 року в Закарпатському обласному Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбулися тематичні короткотермінові семінари «Актуальні питання соціально-правового захисту дітей: забезпечення функціонування ЄІАС «Діти»», «Актуальні питання соціально-правового захисту дітей: соціальний захист дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах», «Актуальні питання соціально-правового захисту дітей, які залишилися без піклування батьків», «Актуальні питання соціально-правового захисту дітей»  для начальників служби у справах дітей.

25 жовтня відбулася зустріч із опікунами та піклувальниками, на якій були присутні в тому числі заступник начальника служби у справах дітей Закарпатської обласної державної адміністрації Наталія Красногорська.

Покладені на службу обов’язки виконуємо в повному обсязі, не допускаючи зривів термінів розгляду звернень та заяв громадян, виконання нормативних документів.