Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Невидимий убивця – чадний газ

0

Чадний газ (оксид вуглецю – СО) – не має ні кольору, ні запаху, але виділяється всюди, де є продукт горіння. Скажімо, куріння тютюну теж є джерелом чадного газу. Чимала кількість цього газу міститься й у вихлопах автомобільних двигунів. Звичайно, обсяги цих джерел недостатні для того, аби “учадіти до смерті”.

Однак незначні дози оксиду вуглецю все ж спричиняють головний біль, кисневе голодування. А от коли добре надихатися їм, то можна й Богу душу віддати, адже дія його викликає зсідання гемоглобіну крові в організмі, що призводить до судом, блювоти, непритомності, нарешті – до втрати свідомості та зупинки серця.

Навіть ескімоси у своїх помешканнях зі сніжних цеглин під час полярного морозу обов’язково роблять в куполі віддушину. Інакше будь-який вогонь – спиртівка, свічки можуть стати причиною загибелі людей.

Традиційною, на жаль, причиною отруєння чадним газом є неправильний монтаж та експлуатація пічного обладнання. Простіше, якщо передчасно закрити пічну заслінку, то газ непомітно потрапляє в житлове приміщення. Тому ніколи не можна забувати правило: поки на жаринках видно блакитні вогники, закривати заслін смертельно небезпечно. Взагалі, економія тепла ніколи не повинна заважати безпеці, тобто вентиляції.

Оксид вуглецю утворюється і під час неповного згорання природного газу. Це означає, якщо на кухні чи у ванній (з газовою колонкою) погана вентиляція, смерть може наступити непомітно й швидко. Особливо небезпечно палити газ при поганій тязі в газовій колонці, тому перевіряти тягу потрібно регулярно.

Фіксуються і факти загибелі, особливо в холодну пору року, водіїв та пасажирів автомобілів, які грілися в машині на стоянці чи в гаражі з увімкненим двигуном. Отруєння чадним газом проходить непомітно. Він зовсім не пахне і не подразнює очі. Тому безумовним для будь-якого водія повинно бути правило – в автомобілі з увімкненим двигуном не спати!

Досить часто отруєння чадним газом стає наслідком неправильного монтажу та експлуатації електроустановок та іншого необережного поводження з вогнем, або ж простіше – простої людської недбалості і безвідповідальності.

Отже, якщо у вас з’явилися перші ознаки отруєння чадним газом: запаморочення, слабкість, нудота, біль у грудях, іноді сухий кашель, шум у вухах, сльози, то негайно залишайте приміщення і чимдуж вибирайтеся на свіже повітря.

При потребі потерпілому від оксиду вуглецю треба надати допомогу, передусім, слід терміново викликати швидку медичну допомогу. До прибуття фахівців треба потерпілого доправити на вулицю. Піднести до носа ватку з нашатирним спиртом. Забезпечити вільне надходження повітря до легень, розстебнувши одяг. Якщо постраждалий притомний, дати велику кількість рідини (чай, вода).

При зупинці дихання й кровообігу жертві чадного газу робиться серцево-легенева реанімація (штучне дихання та непрямий масаж серця. А кращий спосіб лікування – тривале дихання киснем.