Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Щодо надання соціальної відпустки працівникам, які мають дітей

0

Згідно зі статтею 19 Закону України  «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків, щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів( стаття 73 Кодексу законів про працю України).  За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Визначення поняття «одинокої матері» наведено у  пункті 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами  трудових спорів»  від 06.11.1992 року № 9 та пункті 5 частини тринадцятої статті 10 Закону України  «Про відпустки».

Так, одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Оскільки пункт 5 частини тринадцятої статті 10 Закону України «Про відпустки» визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька, факт утримання (аліменти) для надання відпустки значення не має.

Таким чином, право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері:

- жінка, яка не перебуває у шлюбі, і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;

- вдова;

- жінка, яка виховує дитину без батька (у тому числі і розлучена жінка, яка виховує дитину без батька).

З даного питання слід керуватися  роз’ясненням Міністерства соціальної політики України від 25.02.2015 року за № 76/13/116-15

Нагадаємо, що Чопське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Чоп, вул. Залізнична, 1.

Контактний телефон – (0312) 71-10-59.