Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Профілактика кору

0

Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті. Найкращий захист від кору – вакцинація.

Вірус кору швидко поширюється і передається при кашлі, чханні чи тісному контакті з хворим. Джерелом інфекції є хвора людина, яка найбільш заразна на початку катарального періоду і в перші дні висипань. З 3-го дня висипання степінь заразності знижується, а з 4-го дня хворий стає безпечним для оточуючих. Проте, при ускладненні (наприклад, пневмонія), заразність зберігається впродовж більш тривалого часу – до 10 днів. Вірусоносійство при корі відсутнє. Після перенесеного захворювання залишається стійкий по життєвий імунітет.

Інкубаційний період складає від 8 до 17 днів, в окремих випадках – до 21-28 днів. Катаральний період починається гостро: з’являються нежить, кашель, кон’юнктивіт, симптоми інтоксикації (підвищення температури тіла до 38 – 39 ° С, головний біль, нездужання, млявість, втрата апетиту та ін.). Кашель зазвичай грубий, гавкаючий, голос захриплий. Відзначається гіперемія кон’юнктив та склер, сльозотеча і світлобоязнь. З 2-3-го дня на слизовій оболонці твердого та м’якого піднебіння виявляються червоні плями (енантема). На слизовій оболонці щік на рівні малих корінних зубів, а іноді на слизовій оболонці губ і кон’юнктиві з’являються дрібні папули (діаметром 0,5-1 мм), які мають сірувато-білий колір, підносяться над поверхнею слизової оболонки, оточені віночком гіперемії. Період висипання починається з 4-5-го дня хвороби і триває зазвичай 3 дні. Характерна етапність висипань. Перші елементи висипки виникають за вухами, на спинці носа, потім протягом першої доби вона швидко поширюється на обличчя, шию, частково на верхню частину грудей і спини. На 2-у добу висип покриває весь тулуб, а на 3-й – верхні і нижні кінцівки.

На жаль, батьки часто недооцінюють важливість вакцинації, тому що вони не бачать жахливих наслідків цієї хвороби. Дуже важливо, щоб діти отримували дві дози вакцини проти кору, а також вакцини проти інших п’яти захворювань до того, як вони ідуть до школи. «Вакцина проти кору безпечна, надійна та ефективна. Такі вакцини використовуються не лише в Україні, але і в багатьох інших європейських країнах», – повідомила Марта Еверард, голова бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини. Для того, щоб попередити захворювання і уникнути ускладнень необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем щодо вакцинації. Перед відпочинком в оздоровчих таборах, слід пройти вакцинацію проти кору нещепленим особам.

У дитячих установах групи повинні бути розміщені з урахуванням їх можливої ізоляції і роз’єднання. Велике значення мають раннє виявлення та ізоляція хворих на кір. Дезінфекцію в приміщенні, де перебував хворий, зважаючи на нестійкість вірусу не проводять; її замінюють провітрюванням і вологим прибиранням.