Чопська
міська рада

Офіційний веб-сайт

Про необхідність своєчасної сплати за користування газом та електроенергією

0

Аби вас не відключили від газо- чи електропостачання необхідно своєчасно оплачувати рахунки за користування газом чи електроенергією. Тому варто знати про те, через який термін після несплати боргу Вам можуть перестати надавати вищезгадані послуги.

У відповідності до п.17 «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 2246 від 09.12.1999 року (надалі – Правила), розрахунковим періодом оплати послуг з газопостачання є календарний місяць.

Також важливо пам’ятати, що відповідно до п.19 Правил, якщо споживач не оплатив надані послуги з газопостачання протягом 10 днів після строку, зазначеного в договорі чи платіжному документі, споживачеві надсилається письмове попередження про припинення газопостачання.

У разі неоплати наданих послуг з газопостачання протягом 10 днів після отримання споживачем письмового попередження, газопостачальне підприємство має право відключити споживача від газопостачання.

Припинення газопостачання не звільняє споживача від обов’язку сплатити заборгованість за фактично отримані послуги з газопостачання.

Згідно з п.9 Правил відновлення газопостачання здійснюється газорозподільним підприємством протягом двох робочих днів у містах та п’яти календарних днів у сільській місцевості після сплати споживачем боргу газорозподільному підприємству.

Схожа ситуація і з заборгованістю за електроенергію.

У п. 20 «Правил користування електричною енергією для населення» затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26 липня 1999 р. розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати спожитої електричної енергії є календарний місяць. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

У п. 27 Правил зазначається, що у разі несплати за спожиту електричну енергію протягом 10 днів після терміну, зазначеного у договорі чи платіжному документі, та неотримання енергопостачальником повідомлення про оплату на 20 день споживачу надсилається попередження про відключення електричної енергії.

У разі несплати за спожиту електричну енергію на 30 день після отримання споживачем попередження енергопостачальник має право відключити споживача від електричної мережі.

У п. 36 відзначається, що відновлення електропостачання споживача здійснюється протягом 3 днів у містах та 7 днів у сільській місцевості оплати споживачем заборгованості, витрат на повторне підключення та збитків, завданих енергопостачальнику.